Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

A szlovák nagykövet Kapuvárra látogatott

Duna-medence - Juraj Migas szerint a Rajka környéki szlovák betelepülési hullám normális folyamat két uniós tagország közt.
A Kapuvárra látogató szlovák nagykövet kiemelte: huszonkétezer szlovák dolgozik magyar cégeknél és immár hat-hétezer magyar vállalkozás telepedett le a határ túloldalán.

Kedden délelőtt Hámori György polgármester meghívására Kapuvárra látogatott Juraj Migas szlovák nagykövet, aki a városvezetővel és Németh Csóka Gábor alpolgármesterrel a lehetséges együttműködés módozatairól tárgyalt, majd interjút adott a Kisalföldnek.

– Keddi látogatása nyomán születhetnek konkrét megállapodások szlovák cégek és Kapuvár között? – kérdeztük a nagykövettől.

– Hasznosnak találtam a város vezetőivel megbeszélésünket. Elsődlegesen be kell mutatnunk Kapuvárt a szlovák cégeknek és polgárainknak ahhoz, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki köztünk. Ennek érdekében a későbbiekben meghívjuk Kapuvárra a szlovák médiumokat.

Juraj Migas nagykövet

Nagy lehetőséget látok az együttműködésre a gyógyturizmus és az
oktatás terén, s igyekszünk partnervárosi kapcsolatot szerezni Kapuvárnak Szlovákiában.

– Hogyan értékelik hazájában, hogy Rajkán és környékén jelentős szlovák betelepülő közösség van kialakulóban?

– Ez Európa. Hasonló szlovák diaszpóra már az osztrák oldalon is kialakult és ezt én teljesen helyénvaló dolognak tartom. Fontos, hogy a határok mindegyik oldalán kialakított gazdasági és szociális feltételekből a lakosoknak joguk és lehetőségük legyen választani. Ezen kolóniák kialakulása révén a magyar, osztrák és szlovák lakosság jobban megismerheti egymást, ami segíti a kapcsolatok javulását. A kapcsolatok elmélyülését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy közel huszonötezer szlovák dolgozik magyar cégeknél és egyre több, immár hat-hétezer magyar vállalkozás telepedett le a határ túloldalán, ez már a közlekedés összehangolását is magával hozta.

– Ez talán arra is bizonyíték, hogy önöknél érdemes befektetni. Minek tulajdonítja a szlovák gazdaság ilyen mérvű erősödését?

– Országunk komoly fejlődési mutatókkal rendelkezik. Elsősorban olyan gazdasági környezetet kellett teremtenünk, ahova a külföldi befektetők is előszeretettel hozzák pénzüket. Itt utalnom kell az egykulcsos adó bevezetésére, a vállalkozások körülményeinek javítására, vagy arra, hogy nagymértékben megkönnyítettük a cégek regisztrálását, alapítását Szlovákiában. Nem szabad kihagyni azt sem, hogy a gazdasági és jogi környezet hosszú távon is kiszámítható. Fontos még a nagyszámú szakképzett munkaerő is, ám ez utóbbi esetében lassan hiányról kell beszámolni. Az ország keleti és nyugati felének gazdasági különbözősége abból (is) adódik, hogy a beruházások hetven százaléka a nyugati országrészben, többek között Pozsony és Nagyszombat térségében valósult meg, ám a cégek már terjeszkednek Kelet-Szlovákia felé is. Ennek egyik alapvető feltétele a megépítendő Pozsony–Kassa autópálya. Sajnos a két országrész gazdasági fejlettségének eltérése a fizetések és a munkanélküliség terén is érzékelhető. A keleti országrész felzárkózására a kormány határozatban is ösztönzi a beruházók kelet-szlovákiai megtelepedését.

– Milyen indíttatása van önöknél az olyan negatív politikusi megnyilatkozásoknak, melyek a szlovákiai kisebbségeket sújtják?

– A szlovák kormánynak az az érdeke, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a szomszédos országokkal, a Visegrádi Négyekkel, az
Európai Unióval és a NATO-val is. Fontosnak tartjuk a regionális együttműködések elmélyítését. A vélt vagy valós történelmi kártyák kijátszása nem használ a két- vagy többoldalú kapcsolatoknak. Dél- Szlovákiában a szlovákok és a magyarok együttélése normális, a negatívumokat a sajtó nagyítja fel. Érdekes jelenségnek tartom azt is, hogy a szlovák turisták húsz százalékkal többen érkeznek Magyarországra, mint fordítva. Ez talán elég bizonyíték arra, hogy nincs értékelhető ellentét köztünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedésbiztonsági versenyek a csornai rendőrségen

Csorna - Óvodások, általános iskolások és középiskolások versenyeztek a KRESZ elméleti kérdéseiből a… Tovább olvasom