Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A Széchenyiektől az üzletelőkig

Rábasebes - Üresen áll évek óta a rábasebesi Széchenyi-kastély. A tulajdonos cégek ellen felszámolás indult, az üdülési joggal bírók közelébe sem mehetnek az épületnek. Az ügy szövevényes.

A rábasebesi kastély a rendszerváltásig állami tulajdonban volt. Az 1990-es évek elején azonban hiába akarta az önkormányzat megszerezni az ingatlant, nem sikerült. Az évszázados épület befektetők kezére került. Egy darabig szállóként működtették, majd bezárt. Ez az állapot évek óta tart. A falubeliek hiába reménykednek abban, hogy végre történik valami. Az annak idején üdülési jogot vásárló részvényesek – közel ezren vannak – pedig hiába várnak, hogy gyakorolhassák százezrekért vett jogaikat.

A kastélyt 1992-ben magánszemély birtokolta, aztán egy kft. (a Kastellum), majd ettől egy másik (a Prorenta) vette meg. 1998-ban lépett be a Széchenyi Vadászkastély Rt. A cég jelenleg felszámolás alatt van. 2003-ban még értékesítette az ingatlant a Kastély 2003 Kft.-nek. Ez időközben átalakult SZVRT Kft.-vé és rövidesen ellene is megindult a felszámolási eljárás.

A  kastély felújítását az 1990-es években kezdték el. Többek között abból a pénzből is, ami az üdülési jogok értékesítéséből befolyt. A befektetők néhány évig üzemeltették a kialakított szállodát, nagy ívű fejlesztési elképzelések szerepeltek a tervek között. Aztán 2003 augusztusában az rt. igazgatósága eladta az ingatlant a Kastély 2003 Kft.-nek, a vételár kifizetésével, és a hitelek átvállalásával. A szerződésben fejlesztéseket ígért a vevő, és az üdülési jogok biztosítását. A jogosultakat rövidesen azonban arról értesítette a kft. vezetője, hogy jogaikat csak akkor biztosítja, ha az ingatlanon lévő terhek, illetve a fejlesztési költségek felével kisegítik a céget. Azóta azonban semmi nem történt.

A rábasebesi ingatlan tulajdoni lapján számos bejegyzés található. Többek között a több millió forintos hitel, aztán jelzálogjogok, köztartozás, végrehajtási jogok.

Üresen áll: A kastélyt őrzik, az ígéretekkel ellentétben üdülők nincsenek, a befektetők nem tehetnek mást, futhatnak a pénzük után.

Csiszka Antalnak egymillió forintja úszik a cégek között. Az üdülésijog-tulajdonos most arra készül, hogy rendőrségi feljelentést tesz.
– Tíz évvel ezelőtt jó ötletnek tűnt, hogy üdülési jogot vásároljak a sebesi kastélyban – mondta el a Kisalföldnek. – Ma már információim sincsenek az ügyekről, hiszen semmilyen tájékoztatást nem kapunk. Azelőtt még voltak közgyűlések, jöttek levelek, de már nem. Soha, egyetlen napot sem üdültünk a faluban, de a pénzt folyamatosan szedték be, karbantartási, fenntartási indokokkal. Azzal fenyegettek, ha nem fizetünk, minden jogunkat elveszítjük. A pénzt elnyelték, fejlesztés nem volt. Most feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen, bár azt hiszem, sok remény nincs arra, hogy a pénzünket visszakapjuk. Körülbelül 800, hozzám hasonló részvényest, azaz tulajdonost vezettek meg az üzletemberek.

A történet kárvallottja tehát a közel ezer üdülésijog-tulajdonos. Információnk szerint rövidesen bíróság dönt arról, hogy kié is igazán a kastély. A Széchenyi Vadászkastély Rt. felszámolója ugyanis megtámadta az rt. és a Kastély 2003 Kft. között 2003-ban kötött adásvételi szerződést.


Kastélytörténet

A rábasebesi kastélyt a XIX–XX. század fordulóján építtette a Széchenyi család. Később eladták, Dobos nevű vármegyei főjegyző vásárolta meg. Ő egy osztrák bárónak adta tovább, aztán az állam tette rá a kezét. A rendszerváltásig működött falai között a téesz, de ott volt az orvosi rendelő, a fodrászműhely, a könyvtár, a nyári óvoda és a községi tanács is. Aztán üzletemberek lettek a tulajdonosok, a Széchenyiek, a bárók és még Dobos főjegyző is foroghatnak a sírjukban, hogy napjainkban milyen hányatott sorsa van az épületnek. Az évekkel ezelőtt szépen felújított kastély most sorsára vár. A szövevényes ügynek a bíróság vethet véget.

Olvasóink írták

  • 1. Mamut 2007. november 04. 11:27
    „A károsultak bottal üthetik pénzük nyomát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öttonnányi adomány érkezett a rászorulóknak

Beled - Több mint öttonnányi adomány érkezett Németországból Beledbe a minap. Egy kinti civil… Tovább olvasom