Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A szakképzési ösztöndíj csak a diákok felének jár

A csornai szakiskolákban az elvileg jogosult diákok fele részesülhet szakképzési tanulmányi ösztöndíjban.

A legtöbben tanulmányi eredményük miatt esnek el a lehetőségtől.

Jövő hónaptól havonta tízezer forintot, a jövő tanévtől – tanulmányi átlag függvényében – 10–30 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnának a hiányszakmát tanuló diákok. A csornai intézményekben az elvileg jogosult tanulók fele kaphat támogatást az előmenetel alapján. Az iskolaigazgatók abban bíznak, az ösztöndíj hatására többen jelentkeznek a most kevésbé népszerű szakmákra.

A Kossuth Lajos Szakiskolában két hiányszakmát oktatnak. A gépiforgácsoló- és a szakácsmesterséget. Azok a tanulók részesülhetnek az ösztöndíjban, akik az előző félévben elérték a 2,51 átlagot és magatartásukban sincs kivetnivaló.

Kossuth-szakiskola: A szakácstanulók elvileg kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat, de a feltételeket teljesíteniük kell.
Kossuth-szakiskola: A szakácstanulók elvileg kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat, de a feltételeket teljesíteniük kell.

– A tanév második félévében hetvenkét tanulónk remélhet ösztöndíjat – jegyezte meg Kertész Károly, a szakiskola igazgatója. – Számításaink szerint azonban jelenleg csak a diákok fele tudja felmutatni az elvárt tanulmányi eredményt. Azok a gyerekek, akik nem érik el a 2,51 átlagot, részt vehetnek az iskolában fejlesztő oktatásban, hogy felzárkózzanak és jogosultak legyenek az ösztöndíjra.

Kertész Károly
Kertész Károly

Kertész Károly hozzátette: a tanulók érdeklődnek a lehetőség iránt.
Dr. Kristóf János, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola igazgatója úgy tájékoztatott, hogy intézményükben a szakiskolai tanulmányi ösztöndíj egy szakmát érint, a mezőgazdaságigép-szerelő, -javítót.

– A mezőgazdaságigépész-képzés iskolánk fő profilja, negyven éve oktatjuk, különböző szinten – fogalmazott dr. Kristóf János. – A szakma iránti érdeklődés növekedése már tavaly érezhető volt, tizenöt-húsz százalékkal többen jelentkeztek. Jelenleg harminckilencen lehetnek jogosultak az ösztöndíjra. Tanulmányi eredménye alapján körülbelül húsz diákunk kaphat támogatást.

Dr. Kristóf János
Dr. Kristóf János

Abban mindkét csornai intézményvezető egyetértett: a hiányszakmák iránti érdeklődés emelkedhet az ösztöndíj hatására. ˝A továbbtanulók választását minden bizonnyal ez is befolyásolja majd, de természetesen a későbbi kereseti lehetőség sem mellékes˝ – említette meg dr. Kristóf János. A szakemberek abban is bíznak, hogy a szakképzésben már részt vevőket is ösztönzi a lehetőség a jobb tanulásra.


Kapuváron két szakmában

A kapuvári Berg Gusztáv-szakiskolában két hiányszakmát oktatnak. Szakácsokat és kőműveseket képeznek. Összesen huszonegy tanulója van az intézménynek e két szakon, közülük eredményeik alapján tizennyolcan jogosultak ösztöndíjra.

Olvasóink írták

 • 3. .Atis 2010. január 26. 10:58
  „Szerintem ez elég szomorú, hogy a pályaválasztókat pénzzel próbálják ráterelni hogy milyen szakmát is kéne tanulni... Kérdem Én milyen szakemberek lesznek ezekből a tanulókból amikor már 15-16 évesen a pénz dominálja őket????
  Inkább azt kéne megnézni hogy a gyereknek mi az érdeklődési köre és onnan választani olyat ami érdekli is...”
 • 2. Eva- 2010. január 24. 16:15
  „Győrben sem más a helyzet---tán némiképp rosszabb is!”
 • 1. sorok_közt 2010. január 23. 23:03
  „-´...Azok a tanulók részesülhetnek az ösztöndíjban, akik az előző félévben elérték a 2,51 átlagot és magatartásukban sincs kivetnivaló..."

  -"...A csornai intézményekben az elvileg jogosult tanulók fele kaphat támogatást..."

  -No comment”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültek a hóeltakarításra

A rábaközi önkormányzatok is saját erőből ˝küzdenek˝ a hóval. Felkészültek a téli időjárás által… Tovább olvasom