Kisalföld logö

2019. 06. 24. hétfő - Iván 18°C | 28°C Még több cikk.

A sárgarépát népszerűsítették

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Bősárkányban a hansági zöldség napját.
Első éven a hagymát, tavaly a káposztát, most a gyökérzöldségeket népszerűsítették. A rendezvényen szakmai előadások hangzottak el és volt fajtabemutató is.

A zöldségnap szervezője a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) volt. Elsőként a szervezet működéséről beszélt az érdeklődőknek Családi János elnök. A rendezvényt Garics János, az agrártárca vezető főtanácsosa nyitotta meg. A gazdák tájékoztatót hallhattak a zöldség- és gyümölcstermesztés minőségbiztosításáról, az európai uniós követelményekről, a környezetbarát termesztésről, a növényvédelemről és tápanyag-utánpótlásról. Turi Lajos sarródi termelő a gyökérzöldség fajtakísérleteiről beszélt.

– Tizennyolc fajtát mutattunk be a kollégáknak a zöldségnapon – mondta el a Kisalföldnek Turi Lajos. – Fiammal együtt tizenöt hektáron termelünk. Az idei év időjárása kedvező volt, hiszen rendszeresen volt csapadék, a kéthetes kánikulai időszakot leszámítva.
Néhány fajtánál a vetés ugyan elhúzódott, ezért a növény fejlettsége is késésben van, de a lemaradás még behozható.

– Most az értékesítés ad feladatot, bízom benne, hogy a Hanság–Fertőmenti TÉSZ-en keresztül ez is sikerül. „Vésztartalékként" termeltünk egy olyan fajtát is, ami az állattenyésztésben takarmányozásra megfelelő. Nagy tömeget adó, magas karotintartalommal.
Turi Lajos a várható felvásárlási árakról megjegyezte: előzetes információi szerint a sárgarépa kilója 50 forint körül lesz, ami elfogadható. A petrezselyem felvásárlási ára ennél jóval magasabb is lehet.

Családi János, a szervező TÉSZ elnöke a rendezvényről elmondta: azért választották az idei témának a sárgarépát, mivel a növény fogyasztása hazánkban emelkedik. Biztatják tagjaikat, hogy vállalkozzanak a termelésre, hiszen nagyobb mennyiséggel jobb eredményeket tudnak elérni a piacon. „Azokat a fajtákat keressük, melyek termelése biztonságos és a termelők számára mind minőségben, mind mennyiségben meghozza az elvárt termést" – tette hozzá Családi János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerti kerékkel fogná be a szelet

Házi szélerőművet épített a csornai Soós Krisztián. A szerkezet akár a családja energiaszükségletét is biztosíthatja, a befejezéshez azonban az egyetemista fiatalembernek hiányzik a pénze. Dr. Kacz Károly, a mosonmagyaróvári egyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének tanára elmondta: az ötlet és a kezdeményezés mindenképpen felkarolandó, a fiatalember próbálkozása dicséretes. Tovább olvasom