Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

A Rábaközben is rabolják a vizeket

Illegális halászatra használt varsákat foglaltak le a Kisbajcsi Halászati Termelőszövetkezet halőrei a Rábán.
A Kisbajcsi Halászati Termelőszövetkezet (HTSZ) vezetője, Szilágyi Gábor fokozott ellenőrzést rendelt el a HTSZ vizein. A szigorú fellépés eredményeként a halőrök szinte napi rendszerességgel találkoznak különböző jogosulatlan halászati tevékenységgel. Legutóbb a rábaközi faluban tizenkét darab varsát szedtek fel a Rábából. A szakemberek a Kisalföldnek a helyszínen elmondták: a felszerelés tulajdonosát nem sikerült megtalálniuk, a lefoglalt eszközöket a megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati főosztályán adják le. A továbbiakban a hivatal intézkedik az üggyel kapcsolatban.

A halőröktől megtudtuk: az illegális halász engedély nélkül dolgozott. A varsákat rendszertelenül ürítette, ezért szombaton több nemes halat is találtak a hálókban elpusztulva. – Az elkövető tette nemcsak lopás, hanem különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzás is. Ha nem fedezzük fel az ehhez hasonló tiltott halászatokat, tovább károsítják az államot és minden tisztességesen horgászó, halászó társunkat is – tették hozzá a nevük elhallgatását kérő halőrök. – A rapsicok minden halat elvisznek a vizekből, természetesen a méretkorlátozásokat és a tilalmi időszakokat is figyelmen kívül hagyják.

A HTSZ munkatársai szerint az így kifogott hatalmas mennyiségű halakkal illegális piacokat látnak el. A rábaszentmihályi esettel kapcsolatban megemlítették: a tizenkét varsa kihelyezésének módja szakértelemre utal. Tulajdonosuk vélhetően nagy tapasztalattal rendelkezik, egy-egy eszköz új ára körülbelül 18–20 ezer forint. A megfelelő időben és megfelelő helyen felállított „halcsapda" felmérhetetlen károkat okozhat. Nagy mennyiségű, akár harminc kilogrammnyi zsákmányt is eredményezhet. A halőrök számára a lefoglalt eszközök és a vízben talált csónak állapota arról árulkodott, hogy folyamatosan rabolták velük a vizet.

Szilágyi Gábor, a halászati termelőszövetkezet vezetője a szombati intézkedés után a Kisalföldnek elmondta: az orvhalászok valóban felbecsülhetetlen károkat okoznak a vizeken. A szigorú ellenőrzés azonban eredményes.

– A tények bennünket igazolnak, sikerrel lépünk fel az illegális halászokkal szemben. Megszüntetni nyilván nem lehet ezt a tevékenységet, de bízom benne, hogy jelentősen visszaszorítani igen. Ez a tisztességesen horgászóknak és halászóknak is megnyugtató lehet – jegyezte meg Szilágyi Gábor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári programok iskolásoknak

A Balatonnál, a Velencei-tónál és az ország más részein is táboroznak idén nyáron rábaközi gyerekek. Ám lesznek, akik a megszokott hazai környezetben élvezik a vakációt. Közeledve a tanév végéhez, adódik a kérdés; az iskolák szerveznek-e nyári tábort tanulóik részére? Mint a válaszokból kiderült, eléggé vegyes a kép. Tovább olvasom