Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A pokolban járt a csornai huszár

A pokolban járt a csornai huszár
Rábaközi szereplőkkel készült film az első világháború egyik első csatájáról, a limanovai ütközetről. Hős huszárok állították meg az orosz támadást.
Film készült az 1914-es decemberi, limanovai győztes csatáról. Hős magyar huszároknak állít emléket az alkotás, akik megállították a hazánkra törő orosz „gőzhengert". Az ütközetnek számos rábaközi katona volt részese, egyikük fia a filmben is felidézi az édesapjától hallottakat. „A pokolban voltam" – mondogatta gyermekének a csornai Ujhegyi Béla.

Az országban harmadikként Csornán mutatták be a „Halhatatlanok, Limanowa, a magyar győzelem 1914" című első világháborús dokumentumfilmet. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata szervezte meg a vetítést.  A rendezvényen kiderült, hogy korabeli források, képek, helyszíni felvételek, katonai hagyományőrzőkkel megjelenített csatajelenetek és bő másfél éves történeti kutatómunka teszi egyedivé az alkotást. Forgattak Csornán, illetve Sopronban, Kópházán, Budapesten, Krakkóban, Limanowában és a honvédség újdörögdi gyakorlóterén is. A FilmLab győri születésű ügyvezetője, Bárány Krisztián rendezte és írta forgatókönyvét.
Hagyományőrzők segítségével elevenítették fel a csata részleteit.A Halhatatlanok a soproni Nádasdy-huszárezred szemszögéből tárja fel az eseményeket a frontra vonulástól egészen az 1914. decemberi döntő jelentőségű győzelemig. A film címe sem véletlen. Egy, a csatában részt vett huszártiszt nevezte így a harcok során elesett lengyel és magyar katonákat.

A film nem a száraz hadtörténelmi tények ismertetésére szorítkozott, hanem személyes nézőpontokból tekintette át az eseményeket. Főszereplője egy csornai közhuszár, Ujhegyi Béla fia, Ujhegyi János, aki büszkén ápolta édesapja emlékét. Beszél például a harctéren hősi halált  halt parancsnokról, Muhr Ottmár ezredesről, akit apjukként tiszteltek huszárjai. „Meghaltak volna érte és helyette is" – jelentette ki édesapjára hivatkozva János bácsi. Az Ujhegyi család emlékeit történészek egészítik ki, a huszárokat pedig hagyományőrzők és színészek jelenítik meg a dokumentumfilmben. János bácsi édesapja reá hagyományozott történetei alapján világítja meg a háború emberi oldalát. „A pokolban voltam" – mondta később fiának Ujhegyi Béla. János bácsi már nem érhette meg a film bemutatóját, de családja jelen volt a csornai vetítésen.
Ujhegyi János tárta fel édesapja huszárkalandjait a Halhatatlanok című filmben.A 9. Nádasdy-huszárezred 1914-es harcainak további csornai vonatkozásai is vannak. Ott volt például Hajas Dezső főhadnagy, aki egy felderítés során vesztette életét. A népdalban is megénekelt csornai főszolgabíró, Hajas Gyula keresztfia.

Szó esik a csornai Élő János tizedesről, hősi haláláról, melyet így jelentett meg levélben édesapjának egy bajtársa: „Mindenütt a legbátrabban, a legjobban viselte magát. (...) Egy orosz golyó a fején találta, pár percnyi szenvedés után meghalt. Gyorsan lóra kellett ülni, úgyhogy még arra sem volt időm, hogy vitézségi érdemkeresztjét melléről levegyem.  Hadnagya és két társa karjai közt halt meg. Szebb halállal már ki sem múlhatott volna."
A film készítői, szereplői és az Ujhegyi család.


A filmben számos katonai hagyományőrző szervezet tagjai is szerepelnek. Kovács Csaba, a soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület szakaszvezetője életformának tartja a hagyományőrzést. „2008 óta vagyok Nádasdy-huszár hagyományőrző. Ez egy életforma, aminek mindent alárendelek" – vallja a csornai fiatalember.

A Halhatatlanok elkészítésében Horváth Győző és Szalay Balázs rábaközi helytörténészek is segítették az alkotókat.

Az első világháború első fél évének történetét feldolgozó történelmi dokumentumfilmet a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió gyártotta.
 
A filmben korabeli fotókat is bemutatnak az alkotók.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes Macskanő lop éjszaka Csornán - fotók

Valószínűleg az izgalomért lop a csinos csuklyás nő. Tovább olvasom