Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A nagyobb falvak megtartják az önálló jegyzőségüket

A Rábaközben a nagyobb községek fenntartják önálló jegyzőségüket, a kisebbek körjegyzőségbe társulnak. Szárföld polgármestere szerint egy önálló jegyző fontosabb, mint egy főállású polgármester.

A Rábaköz községeinek nagy része körjegyzőségek alakításával próbál takarékoskodni. A nagyobb települések azonban önálló jegyzőt alkalmaznak szakmai okokra hivatkozva. Népszerű lehet a jegyzői állás, hiszen az ország túlsó feléről is érdeklődnek egy-egy körjegyzői hely után.

Veszkényben, Szárföldön és Vitnyéden például önálló jegyzőt alkalmaz a helyi önkormányzat. Matzkó János veszkényi polgármester szerint a jelenlegi rendszerrel már megvárják a 2013-as évet (akkorra tervezi a kormány a közigazgatási reformot, a járások bevezetését – szerk.).
– Talán előnyösebb lenne egy körjegyzőség, gondolkodtunk is rajta a testülettel, ám most már kapkodni nem fogunk – mondta Matzkó János.

Pintér Róbert szárföldi jegyző már tíz éve dolgozik a faluban. A település vezetője szerint az önálló jegyző fontosabb, mint egy főállású polgármester.
Pintér Róbert szárföldi jegyző már tíz éve dolgozik a faluban. A település vezetője szerint az önálló jegyző fontosabb, mint egy főállású polgármester.


Horváth Ferenc szárföldi polgármester is az önállóság mellett tört lándzsát. Hangsúlyozta, véleménye szerint egy településnek fontosabb az állandó jegyző, mint egy főállású polgármester. A településen Pintér Róbert immár tíz éve dolgozik állandó jegyzőként, a település és a polgármester legnagyobb megelégedésére.

A „nagyok" közül a dél-rábaközi Beled először Dénesfával, Vásárosfaluval és Edvével alakított körjegyzőséget még 1990-ben, melyhez aztán 2007-ben csatlakozott a térség legdélibb települése, Rábakecöl is. Tompáné Balogh Mária beledi polgármester kijelentette: a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, stabilan és jól működik.

Cirák székhellyel működik egy körjegyzőség Hövej és Gyóró részvételével. Dr. Némethné István Erzsébethöveji polgármester szerint egy-egy községnek komoly költségvetési megtakarítást jelent a körjegyzőség üzemeltetése, emellett pedig minden tagtelepülés lakói megkapnak minden ügyintézést egy-egy nap helyben. Mihályi központtal Vadosfára, Kisfaludra és Magyarkeresztúrra jár közös jegyző. Csitei Gábor mihályi polgármester szerint a rendszer jól működik, változtatáson nem is gondolkodnak.

Módos Ferenc himodi polgármester elmondta: településük Csapoddal és Répceszemerével alkot körjegyzőséget. – Némileg furcsának érzem e helyzetet, hiszen sem a földrajzi távolság, sem a más-más kistérségi tagság nem indokolná az amúgy jól működő rendszert – tette hozzá.

Molnár Norbert rábatamási polgármester szerint friss problémára tapintott rá a Kisalföld, hiszen jó ideje nincs jegyzője a Jobaházával alkotott körjegyzőségnek. – Hétfő este a két testület zárt ülésen dönthet a jegyző személyéről, ám azt hangsúlyoznom kell, népszerű állásról lehet szó, hiszen feltűnően sok jelentkező van a meghirdetett állásra, még az ország másik feléből is – mondta Molnár Norbert.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legénybíró felügyelte a hagyományos disznóölést

A Kapuvári Legénycéh hagyományos disznóölést tartott a hét végén a legénybíró házánál. Az elkészült… Tovább olvasom