Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

A megyében 15 területen, 145 településen

Az Európai Unió által támogatott Natura 2000 hálózatot mutatták be tegnap Soboron. A rendszer megyénkben 89 ezer hektárt érint, a kijelölt területeken gazdálkodók jelentős támogatásra is számíthatnak.
A WWF Magyarország, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Rába Szövetség szervezésében „Unióban a természettel" címmel rendeztek fórumot tegnap Soboron. A megbeszélésen a szakemberek a Natura 2000 hálózatot mutatták be az érdeklődőknek. Az Európai Unió által támogatott program célja, hogy a természetes élőhelyek, növény- és állatfajok pusztulását megállítsa.
A sobori fórumon Bozsó Brigitta, a WWF Magyarország munkatársa tájékoztatott a Natura 2000 hálózatról. Mint mondta, az Európai Unió legfontosabb törekvései közé tartozik a természet- és környezetvédelem, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása. A Natura 2000 hálózat pedig élőhelyeket, növény-, illetve állatfajokat jelöl ki, ezeken a területeken a környezetbarát tevékenységet támogatja az unió.

A túzokot is védik a szélerőművektől

Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársa a programmal kapcsolatban konkrétumokat is közölt. Eszerint, ha az ország nem tesz eleget a vállaltaknak, az unió komoly pénzbüntetéseket róhat ki. Így járt nemrégiben például Anglia és Ausztria is.

A Natura 2000 által kijelölt területeken továbbra is szabad a gazdálkodás, ám olyan beruházás nem végezhető, amely veszélyezteti az adott növény- vagy állatfajok fennmaradását, ilyen lehet például egy szélerőműpark.

Az Európai Unió a Natura 2000 területein alkalmazott megszorításokat kompenzálja is. Az a gazdálkodó tehát, aki elfogadja a feltételeket és az előírt módon műveli például kijelölt földjét, jelentős támogatásokat vehet igénybe. Pályázhatnak civil szervezetek is egy-egy programmal a folyók és élőhelyek érdekében, amelyhez az önrészt az állam biztosítja. Magyarországon már több olyan projektet is elindítottak – például a Hortobágyon –, amelyeket ezekből a forrásokból finanszíroznak.
Megyénkben 15 terület került be a Natura 2000 hálózatba.

Ez összesen 89 ezer hektárt, 145 települést érint. Ilyen a Mosoni-síkság, ami a túzok védelmében kapott helyet a listán, vagy a Fertő tó madárvilága, a Szigetköz fafajtái, mocsárrétjei, a hansági élőhelyek. A Rábaköz fafajtáival szerepel a sorban, 6 ezer hektárral, és a rendszer tagja lett a Rába egész szakasza is.

Szemléletváltás kellene

A Natura 2000 program megvalósítását és az élőhelyek fennmaradását nehezíti az újabb ipari területek létesítése is, és mint Takács Gábor kifejtette: a gazdálkodóknál is szemléletváltásra lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edvén a gyerekekben és a turizmusban bizakodnak

Edve hosszú távú fejlődését a nemrégiben elkészített rendezési terv határozza meg. Ebben jelöltek ki… Tovább olvasom