Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

A megváltást nem a hozsannázás hozta el

„Semmi vétket sem találok ebben az emberben." (Lk.23./4b)

Virágvasárnap a szamárcsikó hevenyészett nyergében ülve, az arany kapun át közelítette meg Jézus a várost. Jeruzsálem népe már messziről elébe sietett. Pálmaágakat lengettek és többen ruhájukat terítették az útra, amerre elhaladt. Közben lelkesen kiáltozták: „Áldott legyen a király, ki az Úr nevében jön!". A tömegben jelen voltak azok a farizeusok is, kik az alkalmas időt és helyet keresték, amikor végre elfoghatják Jézust. Meglehetősen irritálta őket ez a királynak kijáró hódolat. (Vö. Lk.19/29-40.)

Ott voltak azok is – talán közülük többen éljenezték Jézust –, akik alig néhány nappal később egy másik kapun keresztül, mint aljas gonosztevőt, a halálba taszigálták. Akik sunyi módon hátba támadták, hiszen – Pilátus sorsot döntő kérdésére – végül Barabás nevét kiáltották.
„Semmi vétket sem találok ebben az emberben" – jelentett ki a köves udvaron, bírói ítélőszékében ülve Pilátus. Azonban ez csak olaj volt a tűzre és felzúgott a félrevezetett, gyáva és megfélemlített tömeg: „Keresztre, keresztre vele!" (Lk.23./21.).

A fehér mindig irritálja a feketét, a tiszta a szennyest. Bizony könnyebb összezárni a rosszban, s „lehúzni" a tisztát, semmint „felnőni" hozzá. Hiába a „hozsannázó" lelkesedés, hogyha „téthelyzetekben" bennünk is Barabás „győzedelmeskedik" Jézus felett. Ilyen a világ! – vonhatnánk meg a vállunk hanyag eleganciával. Azonban az igazán őszinte elköteleződés nem csak a fényes napokon készteti örömujjongásra, hanem a megpróbáltatások nehéz pillanataiban is csendes hálaadásra indítja az embert.

Nem vitás, kényelmesebb az ujjongók örömében osztozni, mint az őszinte szembesülés után a felelősség nyomasztó terhével a vállunkon keresztutunkat járni. De a világot sem virágvasárnap hozsannája közben váltotta meg Jézus, hanem nagypéntek véres keresztjére feszülve.

Jézus a bűntelensége ellenére is vállalt bűnösöknek kijáró szenvedéssel akar gondolkodásra, önvizsgálatra késztetni. Ne máról holnapra, a pillanatnyi előnyökre vadászva éljünk – és beáldozzuk a távolabbi jövőt –, csak mert kényelmesebb szürkeségünkben hátradőlve másoktól várni a jobbulást, hanem – ha mégoly nehezünkre esik is – a Barabást kiáltók tömegéből határozott léptekkel induljunk el Jézus felé.

Kovács András

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírási kényszer Kapuváron is

Csütörtökön a kapuvári önkormányzat vezetői is aláírták az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral… Tovább olvasom