Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

A lövészegyletek megszűnhetnek, veszélybe kerülhet az utánpótlás

A fegyvertartásra vonatkozó jogszabályi változások ellehetetleníthetik a kisebb lövészklubokat.

Olyan költséges biztonsági előírások léptek életbe, melyeket nehezen tudnak vállalni a sportlövészek.

A pécsi egyetemi ámokfutó esete után szigorították a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokat. A változások érintik a vadászokat és a sportlövőket egyaránt. A kisebb falusi lövészklubokra szinte vállalhatatlan terheket ró az intézkedés. Létesítményeiket, fegyvertároló szobáikat például vagy őrszemélyzettel vigyáztatják, vagy elektronikus, távfelügyeleti riasztórendszerbe kötik be. A lövészegyletek, melyek eddig is küzdöttek a fennmaradásért, több tízezer forintos éves kiadásra számíthatnak. Augusztusig kaptak haladékot.

Vadászfegyver nem maradhat őrizetlenül

– A vadászoknak például előírják, hogy hogyan szállíthatják fegyvereiket – tájékoztatta portálunkat Mayer László alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság főelőadója. – A zárt tárolóeszközben szállított fegyver és lőszer a felügyelet alól nem kerülhet ki. Ez azt jelenti, hogy a vadászat után sem lehet a lezárt autóban hagyni a fegyvert őrizetlenül. Aki így tesz, már szabálysértést követ el. A sportfegyvereseket, lövészklubokat komoly feladat elé állítja a törvénymódosítás. Április másodikától lépett életbe az az előírás, mely biztonságosabbá teszi a fegyver- és lőszertárolást – tette hozzá.

Már korábban is szabály volt, hogy a tárolóhelyiségek nyílászáróit acélráccsal vagy ultraerős biztonsági fóliával kellett felszerelni. A tárolót azonban augusztustól őrszemélyzettel kell őriztetni, vagy távfelügyeleti rendszerbe bekötött elektronikus riasztórendszerrel kell ellátni. Eddig elég volt, ha egy, a helyszínen megszólaló riasztó védte a fegyvereket. A rendőrség rendszeresen ellenőrizte a klubokat. A csornai körzetben nyolc ilyen van, és meg is feleltek az előírásoknak. A törvény augusztus 31-ig ad határidőt az érintetteknek. Ezenkívül több egészségügyi szabály is változott áprilistól. Így például a vadászok első orvosi vizsgálatakor pszichológiai vizsgálatot is kell végezni. A hivatásos vadászoknak negyvenéves korukig ötévenként kell részt venniük ilyenen. A lövészklubok tagjainak sportorvoshoz kell menniük a jövőben évente. Sportfegyver tartásához pedig csak azok kapnak engedélyt, akik előtte három évig regisztrált sportlövők voltak. Az igazolást a sportszövetség állítja ki.

Elvégzik a fejlesztéseket, noha értelmét nem látják és pénzük sem igen van rá – mondta Németh István páli lövészelnök.
Elvégzik a fejlesztéseket, noha értelmét nem látják és pénzük sem igen van rá – mondta Németh István páli lövészelnök.

Riasztó évi nyolcvanötezerért

A klubvezetők szerint értelmetlen a törvénymódosítás és az alkotók nem érik el igazi céljukat. A csornai Polgári Lövész Egyesületnél már tíz éve működik a rendőrséghez bekötött riasztó. Működtetése viszont évente nyolcvanötezer forintjába kerül a lövészeknek.

– A készenléti díj negyedévente hatezer forint, és fizetni kell miatta a telefonköltséget is. Évente nyolcvanötezer forintot fordítunk erre a célra – mondta portálunknak Cseh János, a csornai klub elnöke.

Hozzátette: akinek saját fegyvere van, pszichológiai vizsgálatra is kötelezett. Ennek költsége is nyilván a tagokat terheli. A rendőrségen be kell jegyeztetniük fegyvertartási engedélyükbe az orvosi vizsgálat érvényességét, ami újabb háromezer forint évente. A lövészelnök szerint:

– Ettől még ugyanúgy előfordulhatnak tragédiák, mert szerintem nem szűrik ki a potenciálisan veszélyes egyéneket.

A községi egyesületek is rossz helyzetbe kerültek. Terstyánszky Lajos, a rábapordányi egyesület fegyvertartási felelőse úgy véli, sok helyen megszűnhetnek a klubok. Nekik szerencséjük volt, mert az önkormányzat felajánlott egy új helyiséget egy olyan épületben, amit már korábban csatlakoztattak a rendőrség riasztórendszeréhez. Így ˝csak˝ a készenléti díjat kell fizetniük, a szükséges szerelést saját zsebből állják. Páliban Németh István klubelnöktől megtudtuk: elvégzik a szükséges fejlesztéseket, noha értelmét nem látják és pénzük sem igen van rá.

– Ötvenezer forint a rákötés és több ezer forint havonta a díj. Mindezt az évi negyvenezer forintos önkormányzati támogatásból kell finanszíroznunk. A tagdíjunk 1200 forint évente, amit tizenöten fizetnek – tette hozzá Németh István. – Egyáltalán semmi értelme nincs a törvénymódosításnak, és ezzel nem is előzik meg a pécsihez hasonló tragédiákat. Az eredménye az lesz, hogy a kisebb klubok felhagynak a tevékenységgel.


A sportág jövője

Magyar olimpikonok szerint az új szabályozás ellehetetleníti az egyik legeredményesebb sportág utánpótlás-nevelését. Annak állít akadályt, hogy egy tehetséges fiatal képezhesse magát. Az egészségügyi szigorításokkal viszont egyetértenek a versenyzők. A hároméves korlátozásról például Varga Károly olimpikon úgy vélekedik, hogy egyévnyi, szervezett keretek között történő gyakorlás alatt kiszűrhető, hogy ki alkalmas fegyvertartásra és ki nem. A hosszú határidő elkedvetlenítheti a fiatalokat.

Olvasóink írták

 • 12. Baradlay 2010. május 10. 00:50
  „Vissza a kotelezo katonai szolgalatot! Embert faragnak <moderálva> !!!!:))))))
  24 honapig voltam Soproni hataror, csak jo emlekeim vannak!”
 • 11. gamergabor 2010. május 07. 19:32
  „10. Látom még most sem érted:).”
 • 10. GYMS 2010. május 07. 19:07
  „7.-nek:
  Még a rendszerváltozás előtt 1 teljes évig voltam katona, úgyhogy azért van "némi" közöm a dologhoz. Amit ott egy évig csináltunk, azt egy feszes, másfél-2 hónapos időtartam alatt el lehetett volna végezni...a többi hiábavaló <moderálva>...vakarás volt. Ezt mindenki pontosan tudja, aki volt sorkatona...
  A Fidesznek a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése (2005) idején volt egy olyan "alternatív" javaslata (Simicskó István terjesztette be), hogy legyen egy, a fenti időtartamhoz hasonló idejű alapkiképzés, de az minden egészséges férfiembernek legyen! Ha ezt újra "bedobnák", azzal egyetértenék...de hogy attól lesz férfi valaki, ha fegyverrel álmodik, nos az szimpla butaság...”
 • 9. gamergabor 2010. május 07. 06:28
  „Hát ha a kis 22esttől félnek mi lenne ha .50est látnának:)??”
 • 8. Baradlay 2010. május 06. 23:15
  „Felnek a komcsik! Likud Viki is!!!!!Egy <moderálva> 22-es nulla!!!! Ettol is felnek!”
 • 7. pancser 2010. május 06. 17:47
  „5-hoz! Akinek p..se van az szereti a férfias dolgokat, a lövészet is az. A fiúk már csak ilyenek. Ha a hasznosságát nézzük én minden férfit megtanítanék bizonyos honvédelmi ismeretekre. Az egy degenerált elmélet, hogy a kardból ekevasat. Mondták, de nem azt csinálták, mert nem is lehet. Remélem a Fidesz helyt ad a honvédelmi nevelésnek a lövészklubokon keresztül is. Ma ott tartunk, hogy a lőfegyverhez csak a bűnözők értenek, ők a birtokában is vannak ezeknek. A mezítlábas állmpolgár legfeljebb elszalad még akkor is ha hasra esik egy pisztolyban. Az is vicc ám, hogy a vadász rejtve sem hagyhatja a fegyverét a kocsiban. Mi van akkor ha rájön a f....ás, esetleg irgalamatlanul megszomjazik? Vigye magával a WC-be, vagy vigye a kocsmába egy kólához? Mennyivel veszélytelenebb ez mint eldugva a kocsiban hagyni?”
 • 6. gamergabor 2010. május 06. 06:27
  „5.nem érted nem csak erről van szó!!!!
  Az orvosi vizsgálattal egyetértek.De aki rossz dologra akarja használni a fegyvert az megszerzi feketén.”
 • 5. GYMS 2010. május 05. 23:27
  „2.-nek: azért a háborúsdi, meg a babázás között elég széles a spektrum! Gyerekkoromban max. vizipisztolyom volt és nem éreztem azt, hogy bármiből is kimaradnék. A fegyvertartási szabályok szigorításával pedig maximálisan egyetértek! Akinek nincs pénze a lövöldözésre, az gyűjtsön bélyeget.”
 • 4. lakatos 2010. május 05. 19:13
  „Politika volt az egész! A nagyok a hülye meggondolatlan döntéseikkel tönkre teszik az amúgy is pénztelen kis klubokat.Régen segítették,mert az volt acél,hogy legyen összefogás,most pedig 40 éves müködés után meg kell szüntetni mert nincs rá pénz!Iskolák,óvodák,posták ,vasutak megszüntek a falvakban,ne csodálkozzunk ha miden fiatal városra költözik és megszünnek a faluk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. tódi 2010. május 05. 17:49
  „Igazatok van .

  Butaság az egész .
  Látszatmegoldás .
  Szánalmas .”
 • 2. pancser 2010. május 05. 10:27
  „A klubokkal soha nem volt soha semmi baj. Miért kell szigorítani mégis? A lőfegyveres bűnelkövetőknek szinte soha nem volt kapcsolatuk a lövészklubokkal. Nem is értem miért ez az irtózás hazánkban a fegyverektől egy őrült miatt. Őrültek pedig voltak lesznek és vannak. Gondoljunk csak a tényői családirtásra, az illető kezelésre járt és mégis. A kisfiúk ezután nem háborúsdit játszanak majd, hanem babáznak és megvalósul a nagy SZDSZ álom a nemek nélküli társadalom. Remélem e téren az új kormány lép és a honvédelmi nevelés érdekében a szabályokat módosít. Hagyják békében a lövészklubokat!”
 • 1. szocdem 2010. május 05. 10:20
  „A jogszabály azért született, hogy a targikus kimenetelű esemény után lecsillapítsa a kedélyeket. Választások előtt állt ugyan is az ország.
  Az hogy született egy olyan szabály, ami következő lépésben a konyhakés alkohol befolyásoltság altti használatát is tiltani fogja- a családon belül erőszak, vagy a nagy számú öngyilkosság visszaszorítására- tulajdonképpen csak a kárvallottakat érinti a többség nem zavartatja magát.
  Mert elfelejtik, hogy a magyar jogalkotói bölcsesség végtelen folyamának következményei egy szép napon Őket is elérik majd valmiylen területen, s ha tiltakozni mernek az ostoba szabályok ellen joggal teszik majd fel nekik a kérdést: előzőleg amikor a lekvárkenési törvény életbe lépett, ami csak a szomszédodat érintette hátrányosan miért nem tiltakoztál? Akkor most mit akarsz? Most ki áll majd melléd? A szomszédod?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újoncok tették le az esküt Kapuváron

A kapuvári Flórián-napon három újonc tűzoltó tett esküt és számos jutalmat is átadtak. Tovább olvasom