Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A kisközségek nem tudnak pénzt előteremteni

Cakóháza - Sikeres pályázatokkal fejleszt a cakóházi önkormányzat: a ravatalozójukat újítják fel, illetve a rendezési tervük készül el.
Sikeres pályázatokról számolt be a Kisalföldnek a minap Csepi Éva, Cakóháza polgármestere. A megye egyik legkisebb települése a rendezési tervre, illetve a ravatalozó felújítására nyert támogatást.

Évek óta próbáltak pénzt szerezni, eddig eredménytelenül. Regionális pályázatok azonban most támogatják törekvéseiket.

– Régóta húzódó ügyünk volt a rendezési terv. Már-már ott tartottunk, hogy nem is lesz, hiszen önerőből képtelenek lettünk volna összehozni – mondta Csepi Éva. – Idén sikerült 2,1 millió forintot nyernünk, amihez 650 ezer forintnyi önerőt teszünk. A ravatalozó rendbetétele szintén évek óta a feladatok között szerepelt. Belül saját erőből felújítottuk, járólapoztunk, festettünk. Regionális forrásból 700 ezer forinttal támogatnak bennünket, a 300 ezer forintos önrészünk rendelkezésre áll. A teljes beruházás tehát egymillió forint lesz. A vakolatot már levertük, ha az időjárás engedi, folytatjuk a munkát. A tatarozás mellett a tetőzetet is lecseréljük.

Csepi Éva
Csepi Éva

A cakóházi polgármester arról is tájékoztatott, hogy Rábcakapival közösen új falugondnoki buszt nyertek. A szolgálat egyébként jól működik a településen. A 67 lakos jó része idős ember, ők kihasználják az intézmény nyújtotta lehetőségeket.

A cakóházi haranglábat néhány éve újították fel.
A cakóházi haranglábat néhány éve újították fel.

Csepi Éva úgy látja, a jövőben a Leader-program lehet kedvező a falvaknak. Mindössze egy „híja" van a rendszernek: a pénz. „Mivel utófinanszírozásról van szó, a fejlesztések költségeit meg kellene előlegezni. Erre azonban a hozzánk hasonló kisközségek képtelenek.
Valahonnan pénzt kellene előteremteni, de ez eddig meg-
oldhatatlan feladat volt a kistelepülések számára" – jegyezte meg Cakóháza polgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól kinevezett kórházvezetőt szeretne a testület

Kapuvár - A kórház igazgatói állására kiírt legutóbbi pályázat két indulóját kizárta a kapuvári… Tovább olvasom