Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

A jövőnket fenyegeti a szakemberhiány

Kapuvár – Régió - Hiába a cégek szakemberigénye, a szakképző iskolák jelenleg a tanulók elképzelései alapján kénytelenek szakjaikat indítani. A szakemberhiány egyre aggasztóbb méreteket ölt a régióban is.
Ha a szakemberképzés terén nem történik drasztikus változtatás, akkor 2011-ben, az unió munkaerőpiacának teljes nyitásakor komoly gondjai lehetnek a magyar, ezen belül a nyugati országrész cégeinek. A szakemberek szerint komplex problémával állunk szemben, hiszen már a családokban el kell(ene) kezdődnie a munkára nevelésnek, majd a következő lépésben azt kell tudatosítani, hogy az országnak kevesebb diplomásra és több szakemberre lenne szüksége.

– Egyelőre azonban minden gyermek diplomát akar szerezni, akár úgy is, hogy már az általános iskolai eredménye is elmarad a kívánatostól – jegyezte meg keserűen egy munkaügyi szakember.

– Sajnos a szakképzés sem tud lépést tartani a cégek igényeivel, hiszen a diákok érdeklődése nem a kimondott hiányszakmák felé irányul, nekünk pedig a tanulók elképzeléseit kell figyelembe vennünk új szakjaink indításakor – mondta Fábián Imre, a kapuvári Berg-szakiskola igazgatója. Kapuváron és környékén szinte ugyanazok a hiányszakmák, mint országosan. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal adatai szerint például országosan is hiány mutatkozik húsfeldolgozóból, varrónőből, kőművesből és többek közt ácsból is. Ezek az adatok teljes mértékben fedik a kapuvári helyzetet is.

Tanműhely: Ruska Károly géplakatos ismerteti az eszterga működését Nagy Tamásnak, Takács Józsefnek és Balogh Attilának. Szabó Krisztián, Kapui Attila és Füzi Tamás már hiányszakmákat tanul.


– Mi azonban hiába tudjuk azt, hogy milyen szakmákra lenne szükség, sőt, továbbmegyek, még a személyi, technikai feltételeink is adottak ezen képzésekhez, egyszerűen nincs jelentkező ezekben a szakmákban, vagy csak nagyon nehezen tudjuk a szükséges létszámot összeverbuválni – tette hozzá a Berg igazgatója. Hentesből például csak két jelentkezőjük van, varrónőből pedig szinte egy sem, pedig ezek olyan szakmák, ahol azonnali munkába állás lehetséges.

A Bergben jelenleg valamivel több mint háromszáz diákot tanítanak. Ötszázat tudnának. A legnagyobb létszámú szakmák a fodrász, ötvennyolc diákkal (pedig itt a legkisebb esélye az azonnali munkába állásnak), asztalos (47 tanuló), szobafestő-mázoló (44 tanuló) és a szakács (46 diák). Ezenkívül géplakatosokat, kereskedőket és pékeket képeznek a kapuvári szakiskolában.

– Elképzelésünk természetesen van arról, hogy milyen szakmákat lenne fontos oktatnunk, már csak a környék iparának, gazdaságának utánpótlására is. Ilyen lenne a hentes (talán pár tanuló jelentkezik ide), szerszámkészítő (a Provertha támogatná, mert szükség lenne rájuk), nőiruha-készítő, tetőfedő, de érdemes lenne oktatni az ácsszakmát is, ez utóbbiból jelenleg bármennyien el tudnának helyezkedni – mondta Fábián Imre.

Néhány berges tanuló azonban meghallotta az idők szavát és olyan szakmát választott, amivel azonnal munkába tud állni. Ilyen például a tizenhat éves Szabó Krisztián, aki kőművesnek készül. – Édesapám is ebben a szakmában dolgozik, már gyermekkoromban is ragadtak rám a szakma fogásai és a jövőmet is biztosítottnak látom – mondta a fiatalember. Az osli Kapui Attila a fémiparban készül elhelyezkedni, mint mondta, a fémmunkálás szeretete végigkíséri egész életét. A tizenhat éves osli Füzi Tamás asztalosnak készül. – Úgy gondolom, jó asztalosra mindig szükség lesz, nem mellesleg a családban két ilyen szakember is van, vélhetően a későbbiekben egyiküknél fogok dolgozni, ám felmerült bennem a saját vállalkozás gondolata is.

A fiatalok mindhárman hangsúlyozták, a jól megválasztott szakma mellé a nyelvtanulás is elengedhetetlen.

Papp József, a Diadal Zrt. vezérigazgatója szerint jelenleg csak néhány szakképzett varrónőre lenne szükségük, ám azt hangsúlyozta, a mostani létszámban sok a betanított munkás, akiket maguk képeznek ki. A Kapuvári Hús Zrt. szinte állandóan keres henteseket, a beledi Wiedenmann Kft. cégvezetője pedig fémipari szakmunkásokat látna szívesen a Dél-Rábaközben. Pálkövi Tamás elmondta, hegesztőkre és lakatosokra lenne szükség, de érettségizett gépészeket is várna. A veszkényi Met-Na Kft. is keres(ett) fémipari dolgozókat, ám jelenleg inkább saját alkalmazottaiból képzi ki a szükséges szakmunkáslétszámot.

Abban azonban szinte minden szakember egyetért: ahhoz, hogy az égető szakmunkáshiány megszűnjön, nem csak a nevelés és oktatás feltételein kell változtatni. A cégek versenyképes jövedelemmel és a munkakörülmények javításával jobban megfoghatnák, megtarthatnák a szakmunkásokat.

Olvasóink írták

 • 13. Marica 2008. március 18. 14:01
  „Putyilov!
  Tudod én ammondó vagyok, tanuljon mindenki csak diplomásnak, menjenek külföldre és pár év múlva megoldódik a szakemberek fizetésgondja. Ha majd kevesen lesznek, megfizetik őket.
  Tudod furcsa dolog ez az eszterályos szakma, én mindig azt hittem, oda csak a hülyék mennek, aztán mikor férjhez mentem és a férjem esztergályos volt, láttam mennyit kell valójában számolni, mennyi anyagismeret kell hozzá. Gondolom így van ez még jópár szakmában.
  Ő otthagyta a szakmáját, mert nem fizették meg (pedig szakmunkásként országos tizedik volt), de van ismerősöm, aki kőművesként országos első helyezett volt, pedig nem volt rokona a zsűrinek, és ő sem mondhatnám, hogy halálra keresi magát.”
 • 12. Putyilov 2008. március 18. 12:30
  „Itt nem a külfölddel kell példálózni,dolgoztam én is kint,korrektek voltak,de idegen maradtam mindvégig.
  Itt a legnagyobb gond az,hogy itt mindenki egy íróasztal és egy monitor mögött képzeli el az életét,ahonnan el e-mail-ezget,az sem baj,ha semmi munka nincs.
  A koszos kéz manapság már szégyen.
  Ezt sulykolják az emberekbe mindenhol. Látni-e olyan reklámot,ahol az esztergályosnak fáj a dereka a 12 órás görnyedés után? Nem! Csakis a 8 órás irodai párnázott szék okoz ilyen panaszokat.
  Látni-e olyant,hogy a huzatban dolgozó építési szakembernek fáj a feje,vagy a füle és arra szedi a csodabogyót?
  Nem,mert csak egy irodai dolgozónak fájhat a feje.
  Csak egy kérdés.
  Ha mindenki diplomás,ill egyéb szellemi állománybeli alkalmazott,akkor ki fogja kitermelni az ő fizetésüket????
  Márpedig,hogy ez vkinek eszébe jusson,nem kell zseninek lennie.”
 • 11. Marica 2008. március 18. 09:38
  „A fizetést természetesen bruttóban értettem, ennek körülbelül a 60%-a a nettó, tehát 7.000 Ft. :)
  És természetesen havi renndszerességgel megemlítik neki, hogy milyen jól meg van fizetve. (1150 Ft-os órabér)”
 • 10. Marica 2008. március 18. 09:34
  „Kedves Jakab János!
  A párom robottechnikus, Plc-programozásssal foglalkozik, gépet tervez és épít, fejleszt. Ez már szinte mérnök és neki a napi fizetése ennyi (80 AU$).
  Megköszönni? A munkát? Itt a munkásnak kell hálásnak lenni, hogy dolgozhat.
  Nem megköszönni nem tudnak a főnökök, hanem köszönni sem.”
 • 9. Jakab Janos 2008. március 18. 03:15
  „Kedves Attila!
  Nem ertem miert nevezik vadkapitalizmusnak azt a nepnyuzast ami ott megy. A kapitalizmus alapja a becsuletes munka, amit nagyon is megbecsulnek. Ha egy kapitalista vezeto ilyet mondana: "Ha nem tetszik, holnap be se gyere" az igen gyorsan kint talalna magat. Az a maszlag, ami szerves resze volt a kommunista agymosasnak, annak a szikrajat sem tapasztaltam.
  A szamadatok, amiket irtal elkepesztoek. 85 000 Ft/ho az annyi mint 566 Austral dollar. az annyi mint kb 142 AU$ egy heten. Itt egy lakatos kb 650 et keres egy heten + Super, amit nyugdijkor megkap. Az arak kb hasonloak banki arfolyamon atszamitva. Ja es a megbecsules, amit nem lehet atszamitani.
  En mernoki fizetesem, amikor otthanytam a munkasosztaly paradicsomat nem erte el egy munkakerulo troger munkasor fizeteset. Itt nem mernoki minimalberrel kezdtem. a heti fizetesem tobb mint duplaja volt a mernoki havinak.
  MO-on nem tudom mennyit keres egy mernok. Itt 80 AU$ korul orankent.”
 • 8. Jakab Janos 2008. március 18. 02:42
  „En mar 25 eve dolgozom a KIZSAKMANYOLO ES NEPNYUZONAK KIKIALTOTT kapitalizmusban. Az elso a mi nagyon meglepett, hogy minden heten a fizeteskor megkoszonik a munkat. Amikor eljottem ez meg nem volt szokas MO-on. Akkor azt pofaztak, hogy nincs potolhatatlan embert.
  Mar ott is megkoszonik a munkat?????????”
 • 7. Min Joe 2008. március 18. 01:24
  „Az a kestarto mar regen kiment a divatbol.”
 • 6. Marica 2008. március 17. 23:55
  „Attila!
  Előszőr is hadd gratuláljak a szüleidnek, hogy ilyen fiuk van, aki ilyen szeretettel és megbecsüléssel beszél róluk.


  Nem azt mondta nagyvezérünk, hogy kevés a diplomás? A jó szakemberek meg , aki teheti kimegy Ausztriába, mert ott betanított unkásként többet keres, mint itt a tudásával.”
 • 5. ajjajjj 2008. március 17. 21:52
  „Bezzeg népművelő, könyvtáros, szociál-pedagógus, illemtan- és tánctanár mint a pelyva! Dunát lehetne velük rekeszteni! Mind sír, hogy nem tud felsőfokú végzettségének megfelelően elhelyezkedni. A gyerekszám csökken, évente meg tizenötezer tanarat képezünk. Na itt a tandíj-mentes felsőfokú képzés egyik gyönyörű eredménye!”
 • 4. Attila. 2008. március 17. 21:13
  „Eddig jutottunk...Kinek van kedve 60-70 ezerért napi 10-12 órát legályázni a maszeknak, aki aztán vagy fizet vagy nem. Fizessék meg végre a melósokat is, és akkor újra lesz tekintélye a Mester szónak, illetve a szakembernek. Édesanyám varrónő, 1979 óta mester, 63 ezret keres, mindennap a fejéhez vágják: Ha nem tetszik elballaghatsz, ezren várnak a helyedre. Ez igazi motiváló erő....Apám ugyanez, ő is izig-vérig építőiparos, 1978 óta mester, 85 ezrte keres a szakmában 10-12 órai melóval. Minden nap: Mit akarsz, öreg vagy, ezret veszek fel a helyedbe, úgyhogy nyomjad... Ez a szakmunkások sorsa manapság. Itt Németeknél a mesternek tekintélye van, megbecsült tag a cégeknél, amit rendesen értékelnek is. Megbecsülik a tudást, gyakorlatot, elismerik a képességeit, a hozzáértést. Soha nem hallottam még senkitől ezeket a szavakat: Ha nem tetszik, holnap be se gyere. Terrorral, fenyegetéssel nem lehet embereket motiválni, bár a mai magyar rabszolgatartó társadalomban már minden lehetséges. Sajnos”
 • 3. kutyus 2008. március 17. 21:02
  „akkor gyurcsány a legnagyobb kapitalista Magyarországon.”
 • 2. gyakor 2008. március 17. 19:38
  „A kapitalizmus a kizsákmányolásról, a profitrol szól! Mire motivál a kapitalista? Ha nem tetszik el lehet menni.”
 • 1. Nagy Attila 2008. március 17. 19:22
  „Aki ebben a vad kapitalista világban csak a kizsákmányolást választja, attól elmennek a szakemberek.A jószakemert meg kell fizeni, és motiválni kell a minél jobb teljesítményre! A motíváció a siker motorja. üdv:Nagy Attila”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az enesei honvéd-tanító

Enese - 1858-ban egy szabadságharcos honvéd érkezett Enesére. A földbirtokos Enessey Kálmán hívta a… Tovább olvasom