Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A gazdáknak költözni kell

A kapuvári önkormányzat és a helyi gazdák ismét tárgyalták a város állattartási rendeletét.
Berényi László
Kapuvár új állattartási rendeletéről, mely vélhetően a jövő évben lép hatályba, már a második lakossági fórumot rendezték.  Az érdekelt felek azonban most sem tudtak közös nevezőre jutni.

Néhány állattartó egyenesen ellenségnek nevezte a helyi önkormányzatot. Ennek oka az, hogy a város központjából és néhány meghatározott területéről kiköltöztetnék a gazdákat. A jelenleg érvényes határidő 2006. december 31.

A fórumon elhangzott, hogy az EU állattartásról és állategészségügyről szóló szabályait 2013-ig kell az országnak teljesítenie, ezért a gazdák nem értik, a kapuvári önkormányzat miért nem ehhez a dátumhoz ragaszkodik.

A rendelettervezet egyéb kitételeit is vitatják, így a megengedhető állatlétszámok tekintetében sem közeledtek az álláspontok. A gazdák az önkormányzat által javasolt keretszámok duplájával lennéFnek elégedettek. Úgy vélik, nagy testű állatok (szarvasmarha, ló) esetében legalább harminc, sertések tekintetében legalább száz darab tartása legyen megengedett. Mivel Kapuvár 2004-ben elfogadott rendezési terve nem engedélyezi a városon belüli állattartást, a gazdáknak költözni kellene. Erre a célra három területet jelöltek ki, egyet-egyet Kapuvár északi és déli részén, egyet pedig az Osli út mentén.

A fórumon többen is felszólaltak a Petőfi-major ügyében. A területet a rendezési terv úgynevezett kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági kategóriába sorolja. A gazdák mellett néhány szolgáltató- és ipari üzem is megtalálható. A szabályzók szerint ebben a kategóriában állattartási és mezőgazdasági tevékenység nem folytatható, így a gazdáknak majd el kell hagyniuk a majort. Egyikük, Berényi László elmondta: nem érti a besorolást az előbbi kategóriába, hiszen itt már a hatvanas évektől kezdve állatokkal foglalkoznak, míg az üzemek csak később települtek oda. Berényi László úgy véli, a szomszédos benzinkút kedvéért történt a besorolás.

Az itt dolgozó gazdáknak közel száz szarvasmarhájuk van, elköltözésüket nem tudnák kifizetni. Berényi László kiemelte, családjának három tagja is az állatokkal foglalkozik, havi keresetük nem éri el a negyvenezer forintot. Ez csak a nyugdíj kiegészítésére elég, megtakarításuk, befektetni való pénzük nincs. Ha el kell költözni, inkább abbahagyják a tevékenységet. Addig is javasolják az önkormányzatnak a terület más kategóriába való átsorolását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma közösségi ház óvodából

A Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége szociális ellátóhálózat kiépítését tervezi. Ezért a megye négy településén – köztük Csornán – közösségi ház kialakítását határozták el romák számára. Ezért a csornai képviselő-testület úgy döntött, hogy egy volt óvodaépületet – 2012. december 31-ig térítésmentesen bérbe adja a szövetségének. Tovább olvasom