Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A gazdák gépeiket is felkészítik az aratásra

Rábaköz - Az aratás előtti gépszemléken a tűzoltók felhívják a figyelmet a hibákra. ˝Élesben˝ azonban már büntetnek is, ha nem megfelelő állapotú gépekkel találkoznak.

A csornai tűzoltó-parancsnokság munkatársai aratás előtt gépszemlékkel segítenek a gazdálkodóknak. A gazdáknak érdekük, hogy gépeik tűzvédelmi szemléjét elvégezzék. A nyári hónapokban a tűzoltók ellenőriznek is a földeken.

– Az aratást megelőző gépszemléken szép számmal vesznek részt a gazdák, nagyüzemek – tájékoztatott Tallér Gábor törzszászlós, a csornai tűzoltóság tűzmegelőzési előadója. – Tavaly összesen 1738 gépet vizsgáltunk át. Ekkor még csak felhívjuk a figyelmet a hibákra, segítünk, hogy az előírások szerinti állapotba kerüljenek a járművek. Később aztán célellenőrzéseket is tartunk a földeken, tavaly 11 alkalommal 126 gépet ellenőriztünk betakarítási munka közben.

Ha szükséges, büntetünk is. Helyszíni bírságot szabunk ki, vagy súlyosabb esetben szabálysértési feljelentést teszünk.

Tallér Gábor közölte: a kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban csak az a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát az üzemeltető elvégezte és ezt igazolja. Az igazolás egy példányát a gépen el kell helyezni. Minden gépen el kell helyezni az előírás szerinti kézi tűzoltó készüléket is. Fontos a munkagépek motorikus részének, elektromos rendszerének, erőátviteli berendezéseinek vizsgálata. Szigorú szabályok rendelkeznek a kazlazásról, a tarló- és növényihulladék-égetésről. A tűzoltóság előadója tudatta: az elmúlt két évben parancsnokságuk területén nem volt aratással összefüggő tűzeset. A csornai tűzoltóság honlapján (www.tuzoltosagcsorna.hu) megtalálhatók a bejelentett gépszemlék időpontjai, a vonatkozó jogszabályi előírások, a gépek felkészítését segítő leírások, bemutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések

A csornai önkormányzat 1995 óta köszönti és tünteti ki a kiváló eredményt elérő tanulókat a Csorna… Tovább olvasom