Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A fiatalasszony édesanyja a felelőst keresi

– A lányom azért halt meg, mert nem kapott segítséget. Ez az én állításom és ebből nem tudok engedni – állítja egy fájdalomtól megtört acsalagi asszony. A kórház igazgató főorvosa szerint az újraélesztési kísérlettel másfél óra elteltével álltak le.
Gyászolnak: A szülőknek az emlékek és a fényképek maradtak.
Október elején meghalt egy harmincöt éves asszony Csornán. Halála sokakat megdöbbentett a városban, családjának tagjai pedig – férje, kisfia és szülei – több mint egy hónappal a tragédia után is értetlenül állnak a történtek előtt. Máig sem tudtak belenyugodni a megváltoztathatatlanba. Az Acsalagon élő édesanya, Dobsa Imréné szerint lánya eléggé „stresszes" munkahelyen dolgozott, és először is ott lett rosszul szeptember utolsó hetében.

„Ha nem tudsz dolgozni, mondj fel!"

– Október elsején, kedden a csornai Margit Kórházban EKG-vizsgálatot végeztek, de rendellenességet nem tapasztaltak a lányomnál – mondta sírással küszködve az asszony. – Ezután mentálhigiénés rendelésre küldték, ahol gyógyszert kapott és pihenést javasoltak neki. Arra kérték, hogy csütörtökön menjen vissza, akkorra már biztosan jobban lesz. Az orvosi vizsgálat után a férjével együtt a munkahelyére mentek és bejelentették, hogy megbetegedett. A főnöke kemény szavakkal illette, és azt mondta, „ha nem bírod ezt a hajtást, mondjál fel, keressél olyan munkahelyet, ahol nem így kell dolgozni". Annak ellenére mondta ezt, hogy a lányom nyolc év alatt egyszer sem hiányzott betegség miatt. Szerdán délelőtt beszéltem vele telefonon, s akkor azt mondta, pihent, jobban van és a következő héten már megy dolgozni, hogy ne kelljen a helyettesítéséről gondoskodni.

Negyed kilenckor már halott volt

Szerdán este negyed hét körül felkelt és megint rosszul lett, sőt, elájult. A férje lefektette, masszírozta a mellkasát és hál’ istennek jobban lett. Ezután azonnal hívta a mentőket. A lakásuktól a Kórházig nem nagy a távolság, de mire beért a mentő, megint elveszítette az eszméletét. Felvitték a kardiológiára, s amikor a doktornő – akivel már előzőleg kétszer találkozott – meglátta, pánikba esett és segítség hiányában nem tudta, hogy mihez kezdjen. A vőm, aki bizonytalankodást, futkosást, kiabálást tapasztalt, be akart menni a kórterembe, de kitoloncolták onnan. Amikor akaratuk ellenére mégis bement, látta, hogy a lányomat oldalra fordították, és nem végeztek nála élesztést, mert már késő volt. Este negyed hétkor jött a rosszullét, negyed kilenckor pedig halott volt. A vőm elmondása szerint később már több orvos jelen volt, de segítséget nem tudtak adni, mert beállt a halál. Október negyedikén a boncolásnál kiderült, hogy a lányommal tüdőembólia végzett.

Szeretném tudni, kik a felelősök

– A lányom azért halt meg, mert nem kapott segítséget. Ez az én állításom és ebből nem tudok engedni – jelentette ki Dobsáné. – Azt mondják, hogy idegileg kimerült. Kérdezem én, idegkimerültségben meg lehet halni? A lányom máról holnapra itthagyta a férjét, a tizenegy éves unokámat és itthagyott minket, az idős szüleit. Ezt nem tudom elfogadni és az orvosokban keresem a hibát. Érthetetlen számunkra ez a csapás. Nem akarok pereskedni, de az illetékesek lelkiismeretét szeretném felébreszteni. S azt szeretném tudni, kik felelősek a lányom értelmetlen haláláért.
Dr. Krizmanich Mária, a Margit Kórház igazgató főorvosa megkeresésünkre elmondta: a beteget október másodikán 19 óra 25 perckor szállította a mentő a Kórházba, miután otthon eszméletét veszítette. Amikor az osztályra érkeztek, a tekintete jobbra fixált, „tágfénymerev" pupillái voltak. Az őrzőben az ágyra helyezéskor a vérnyomását nem lehetett mérni, leállt a légzése és a keringése.

Újraélesztés kilencven percen át

– Azonnal elkezdődött az újraélesztés, ami csoportmunka – folytatta az igazgató. – Elsőként a légutakat kell biztosítani és a keringés megindítására kell törekedni. Ehhez több orvos és több ápoló jelenléte szükséges, hiszen ez egy kemény küzdelem. Az újraélesztést nem hagyták abba a kollégák, hosszasan küszködtek, fiatal betegről lévén szó. A kísérlettel csak kilencven perc után álltak le.
– A beteget 1995 óta a győri pszichiátrián kezelték. Rendszeresen szedett pszichiátriai szereket. Két nappal a halála előtt járt az osztályunkon, sírásról, fáradékonyságról, nehéz légzésről számolt be és elmondta, hogy sírási kényszerei voltak. Hosszabb ideje munkahelyi konfliktusa van, mert neki fel fognak mondani és ezt nem tudja feldolgozni. Tekintettel arra, hogy régóta fennálló betegsége volt és előzőleg elhagyták a gyógyszereket, a kolléganő átirányította a mentálhigiénés gondozóba. Ott sem tett másról említést, csak a munkahelyi konfliktusáról és arról, hogy azt nehezen tudja feldolgozni. Az akkori vizsgálat során semmiféle organikus betegségre utaló eltérést sem találtak nála.

Az embólia előzetesen kiszűrhető

Az eset kapcsán dr. Krizmanich Mária szólt arról is, hogy a meghalt asszony unokatestvére felkereste, hogy szeretné magát megvizsgáltatni, mert a bátyja tíz éve halt meg hirtelen tüdőembóliában. Megjegyezte, hogy ebben a családban három fiatalkori hirtelen halál volt. Hozzáfűzte, hogy van olyan betegség, ami családoknál halmozottan előfordul. Ilyen az embóliára való készség, a trombofília, ami szűréssel kimutatható. Arról nem tud, hogy ebben a családban – tekintettel a hirtelen halálesetekre – eddig megtörtént volna a szűrés.
– Előfordult, hogy olyan, nem a területünkhöz tartozó férfi beteg keresett fel bennünket, aki nem totális embóliában szenvedett, mint a fiatalasszony, hanem tüdőembóliája volt, s ennek nyomán a kisvérkörben magas vérnyomás alakult ki. Ez a betegség egy másik intézményben nem derült ki, nekünk viszont sikerült felfedeznünk. Ezután a beteget elküldtük Németországba, ahol megoperálták. Az említett férfi unokaöccsét is idehozták és megtudtuk, hogy ebben a családban is halmozottan fordultak elő hirtelen halálok tüdőembólia következtében – nyilatkozta dr. Krizmanich Mária.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét évig bírta

Kétmillió forintba kerül a körülbelül száz méter hosszú távhővezeték cseréje, amit Csornán a Kossuth… Tovább olvasom