Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

A csornaiak szeretett doktor bácsija halt meg balesetben

Autóbalesetben elhunyt dr. Bognár István csornai gyermekorvos. Csaknem fél évszázadon át praktizált a városban. Utolsó napján is kis betegeit látogatta.

Köztiszteletben álló, a csornai gyerekeket negyvenöt éve gyógyító orvos halt meg a hétfő esti balesetben. Dr. Bognár István autójával a 85-ös főúton egy mezőgazdasági vontatóba hajtott. A helyszínen életét vesztette. Halála nemcsak vér szerinti családjának veszteség, hanem a közösségnek is, ahol élt.

Szinte biztos, hogy nincs Csornán olyan család, amelyik ne került volna kapcsolatba dr. Bognár Istvánnal  az elmúlt csaknem ötven esztendőben. 1971  decemberében érkezett a rábaközi városba és azóta is aktívan dolgozott. Jóval túl a hivatalos nyugdíjkorhatáron is praktizált. Amikor 2010-ben megkapta a Csorna Szolgálatáért kitüntetést, azt mondta, "életfogytig tartó gyógyításra vagyok ítélve". (Kisalföld, 2010. július 15.) Így lett, hiszen hétfőn délután még meglátogatta kis betegeit, aztán ült autóba. Kapuvárra tartott, feleségéhez. Hat éve számolgatta azt is, hogy az eltelt évtizedekben több mint tízezer kisgyerek fordult meg rendelőjében. Akik ismerték Bognár doktort, tudják, hogy nem túlzás: minden betegére emlékezett. Jó részük nevére, születési évére, lakcímére, a testvérekre is, sőt, a rokoni kapcsolatokkal is tisztában volt. "Nem tudatosan jegyzem meg az adatokat. Ez adottság" – magyarázta szintén 2010-ben.
 
Dr. Bognár István negyvenöt éven át gyógyította a csornai gyerekeket.
2014-ben aranydiplomát kapott. Akkor említette büszkén, hogy 2020-ig már megszerezte a praktizáláshoz szükséges szakmai pontokat. Arról is beszélt, hogy pályafutása során többször lett volna lehetősége elhagyni Csornát. Ám betegei, illetve szüleik mindig marasztalták. "Igaz, olyan nagyon nem is akartam menni" – nyilatkozta ugyancsak a Kisalföldnek.

A doktor bácsi most mégis elment és rendelője üres marad. Korábban, mint ahogyan tervezte és sokkal korábban annál, mint amire betegei számítottak. Rendelése helyettesítéssel megy tovább, aztán nyilván lesz majd gyerekorvos, aki átveszi praxisát. Türelme, szakmai tudása, szerénysége, a gyerekekhez fordulása, megnyugtató szavai hiányoznak majd az Egészségházból. Bognár doktor jellegzetes alakját, bajusza alatt elmormolt köszönését még sokáig megőrzik emlékezetükben a csornaiak.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M86: már Hegyfalu és Csorna között is szabad az út - sok-sok fotó

M86: már Hegyfalu és Csorna között is szabad az út - sok-sok fotó
Átadták az M86-os gyorsforgalmi út utolsó szakaszát kedden. Áder János úgy fogalmazott: a vidéken… Tovább olvasom