Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A csornai baba kapuvári is

Győr-Moson-Sopron - A kapuvári kórház bezárásából a szülések számát tekintve Csorna profitálta a legtöbbet, a Margit Kórházban ugyanis negyven százalékkal több baba született azután, hogy az intézményátalakítások kereken egy éve országosan is megtörténtek.
Az Egészségbiztosítási Felügyelet felméréséből az is kiderült, hogy Győr, Mosonmagyaróvár és Sopron nem nyert ekkorát.

Tudott tény: a kapuvári Lumniczer Sándor-kórházban az államilag finanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást 2007 áprilisában szüntették meg (krónikus fekvőbeteg-ellátó intézménnyé alakult át); s akkor a többi osztály mellett a szülészetet is bezárták. Ez utóbbi azért fontos, mert az Egészségbiztosítási Felügyelet a szülések számát tekintve mérte fel, hogy a környékbeli kórházakat mennyiben érintette „a kórházi struktúraátalakítás". Ha a számokat nézzük, akkor egyértelmű: Csorna szinte minden kismamát vitt, a szülések száma ugyanis a Margit Kórházban már közvetlenül a kapuvári intézmény bezárása után negyven százalékkal nőtt. A mosonmagyaróvári Karolina Kórház is 10 százalékos pluszt mutatott, de az igazgató szerint ezt nem a Lumniczernek köszönhetik. A győri Petz-kórház és a soproni Erzsébet azonban mínusszal zárt: az előbbinél kilenc, az utóbbinál három százalékkal csökkent a szülések száma az átalakítás után. Az érintettektől természetesen az okokat is megkérdeztük.

A Csornán született kisbabák nem kis része igazából kapuvári. Fotó: Bertleff András
A Csornán született kisbabák nem kis része igazából kapuvári. Fotó: Bertleff András

Dr. Boga Attila, a csornai kórház megbízott igazgatója azzal magyarázta elsősorban a számukra kedvező fejleményeket, hogy orvosaik közül nem egynek Kapuváron van ambuláns (maszek) rendelése, így a kapuvári kismamák szinte az utolsó pillanatig a városukban mehetnek vizsgálatokra, szülni kell csak Csornára utazniuk. Erre utalt Őszéné Koloszár Zsuzsanna is, aki pénteken hozta világra Áron nevű kisfiát. „Tudom, hogy Kapuváron több kismama is hasonlóan gondolkodott, amikor a szülés helyszínét megválasztotta. A két város között nem nagy a távolság, a terhesgondozás helyszíne pedig végig Kapuvár lehetett."

Csornán értelemszerűen örülnek annak, amit az Egészségbiztosítási Felügyelet felmérése is kimutatott, vagyis hogy több beteget látnak el, mint tavaly április előtt. Dr. Boga Attila számításai szerint már kétszáz fölötti az ellátási területen kívülről érkezett kismamák száma, ami óriási szó: ezt pedig szülész-nőgyógyász kollégái felkészültségével is magyarázza. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy Győrben havonta születik átlagosan 200 baba, de méreteit és betegforgalmát nem szabad összehasonlítani a csornai kórházzal, amely kisvárosi intézmény, a Petz-kórház viszont klinikai szintű központ.)

A kapuvári Őszéné Koloszár Zsuzsanna is Csornán hozta világra Áron nevű kisfiát. Fotó: Bertleff András
A kapuvári Őszéné Koloszár Zsuzsanna is Csornán hozta világra Áron nevű kisfiát. Fotó: Bertleff András

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház ugyan tíz százalékkal több szülésszámot mutatott fel az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint, de dr. Vermes Tamás igazgató sietve leszögezte: ez nem a Lumniczer miatt alakult így. „Annyi változott, hogy kevesebb kismama vándorol el tőlünk – ebben nyilván szerepe van az új szülészeti hotelszárnyunknak, s a kórház-rekonstrukciónak is. De még így is tudok nem egy esetről, amikor a kismama Győrbe vagy Csornára megy inkább szülni; ha ez változik, a mutatóink is még jobbak lesznek" – tette hozzá Vermes doktor.
A megye legnagyobb intézményében, a győri Petz-kórházban szülnek azok az akár területen kívüli kismamák, akiknél szövődményekre kell számítani, az államilag finanszírozott keretet (a havi átlag 200 szülést) pedig maximálisan kihasználja a szülészet, így a kapuvári bezárás rájuk nagy hatással nem lehetett – dr. Nagy Sándor szülészfőorvos ezzel támasztotta alá a felmérés eredményét. Tudnának természetesen több kismamát fogadni a Petzben, de állami finanszírozás nélkül nem tehetik.


Országos adatok

Egy évvel ezelőtt az úgynevezett struktúraátalakítás kilenc megyét érintett, s azon belül 15 kórházban szüntették meg az aktív ellátást. Az Egészségbiztosítási Felügyelet felmérése kilencven hazai kórházra terjedt ki, Győr-Moson-Sopron megyében ötre. Az intézmények csaknem felénél 10 százaléknál kisebb volt a mért változás – ennek tükrében érdekes a csornai 40 százalék. Összességében egyébként megállapította a felügyelet, hogy országosan a szülések száma 1 százalékkal csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modernebb hivatal kellene Kapuváron

Kapuvár - A város négyéves informatikai stratégiát dolgozott ki, melyben hangsúlyos szerepet kap a… Tovább olvasom