Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

A csatorna már kész, út még nem vezet a napelemgyárhoz

Szabályos lehajtót kell kiépíteni az Ecosolifer kft. csornai gyárához a 85-ös főútról. Addig nem lesz használatbavételi engedély sem. Egyelőre munkaerő-felvétel sincs a cég honlapja szerint.
„A beruházás rendben halad, amint közérdekű fejlemény lesz, tájékoztatjuk a Kisalföldet" – ígérték szeptember végén a csornai napelemgyárból. Az Ecosolifer kft. új üzeme kívülről kész, ám használatbavételi engedélye egyelőre nem lesz. Előbb a telephely szabályos megközelítését kell biztosítani.

A csornaiak és környékbeliek még mindig nagy érdeklődéssel várják a híreket a napelemgyárral kapcsolatban. Ha nem is naponta, de hetente biztosan kap szerkesztőségünk is elektronikus levelet vagy telefonhívást azzal a kérdéssel, hogy mikor kezdi meg működését az üzem. Konkrét információink nincsenek, ismételt érdeklődésünkre a cégnél azt ígérték, értesítenek bennünket, amint változás lesz.

Elkészült viszont az Ecosolifer kft. magyar nyelvű, a csornai beruházást bemutató honlapja is. A fejlesztést taglaló leírásban még mindig 2015. decemberi befejezést írnak és megjelenítik az államtól kapott támogatás összegét is, ami 1,898 milliárd forint. A fejlesztés 26 százaléka. Továbbra is azt ígérik, a gyár jelentős foglalkoztató lesz, hiszen kétszáznál is több alkalmazottal számolnak. 
A gyár kívülről úgy tűnik, készen áll, ám a termelés még nem indult meg az üzemben.
A gyár kívülről úgy tűnik, készen áll, ám a termelés még nem indult meg az üzemben.

Felhívtuk a csornai járási hivatal foglalkoztatási osztályát, ahol kiderült, jelentkezési lapot adnak az érdeklődő munkavállalóknak. Az Ecosolifer honlapján található „Karrier" aloldal is, ám az alkategóriákban – mérnök, irodai munka, vezető, termelés – az olvasható, hogy jelenleg nincs álláshirdetés. Idén májusban egyébként a társaság fejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott, hogy két-három hónapon belül szeretnék indítani a próbaüzemet. 

Augusztus 8-án arról írtunk, hogy az épületben nem állnak rendelkezésre a közművek, a szennyvízcsatorna- és az ivóvízhálózat. Az önkormányzat azóta a területen elvégeztette az infrastrukturális fejlesztést. Ám hogy a gyár rákötött-e a hálózatokra, nem tudni. 

Van azonban más gond is. A 85-ös főútról még nem építették ki a szabályszerű lehajtót. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től azt a tájékoztatást kapta a Kisalföld, hogy a beruházás részeként megvalósult a főútra merőleges szilárd burkolatú út, mely nemcsak a napelemgyár közlekedési kapcsolatát, hanem a teljes érintett terület feltárását is biztosítja. A már meglévő útszakasz főúti kikötése, valamint a csomópont kivitelezése még nem kezdődött el. A beruházó a munkákra vonatkozóan érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A Magyar Közút kommunikációs osztályán közölték: a létesítmény használatbavételi engedélyének feltétele a közlekedési kapcsolatok terv szerinti megépítése.

Az egyik internetes videomegosztó oldalon közel háromperces, júniusi film látható, melyen az Ecosolifer kft. mutatja meg a csornai beruházást. Azon is látszik, hogy az épület tulajdonképpen készen van. Az is kiderül azonban, hogy belül az irodák és a csarnok üresek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább a gépésztanár hiányzik

Inkább a gépésztanár hiányzik
Országosan hiányszakma lett a mezőgazdasági gépész. Az akár százmilliós értékű mezőgazdasági… Tovább olvasom