Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

A 850. jubileumi évre készülnek

A város egyik első írásos emléke alapján Kapuvár ebben az évben ünnepli nyolcszázötvenedik évfordulóját.
Kapuvár 850. évfordulója III. István király oklevele alapján datálódik, amely 1162-ben keletkezett és feltűnik benne a Kapu név. Ebben az oklevélben a király Farkas (Forcos) nevű soproni várszolgáját várnépi kötelékei alól felszabadította, s neki a Kapu várának védelmében kifejtett érdemei elismeréséért Vica és Kecöl falvakban egy-egy malmot s további javakat adományozott (dr. Varga József: Kapuvár múltja üzen). A dokumentumból az is kiderül, hogy abban az időben Kapu királyi tulajdonban lévő vár – először erődítmény, megerősített átjáró – volt, csak a későbbiekben lett igazán lakott hely, a Rábaköz központja.

A jubileumi év már január első napjaiban levélírásra késztette olvasóinkat. Ahogy egy Győrben élő elszármazott kapuvári, Lakos Imre levelében fogalmazott: „Az eltelt 850 év során több sorsfordító esemény is történt a város történetében, melyeket az évfordulón jó felidézni és érdemes emlékezni rájuk. Ezeknek az adott időben meghatározó szerepük volt Kapuvár további fejlődésében, a jelenben pedig az itt élőkben a múlt iránti tiszteletet erősíti. Volt mezővárosi rangja (1558–1871), előfordult a robotmegtagadás is (1826), amiről még Széchenyi István is említést tesz Naplójában.

Fél évig volt Sopron vármegye székhelye is (1921), létrejött az egyesülés Gartával (1922 – 90. évforduló), aztán 1969. október 1-jén ismét városi rangot, címet nyert. Mindezek mellett úgy érzem, a legjelentősebb eredménye az eltelt 850 évnek az, hogy Kapuvár lakói mindig hűek maradtak szüleik, elődeik hagyományaihoz, szellemiségéhez és ezt a betelepülők is elfogadták, magukévá tették. Mindezek következtében jelenleg Kapuvár – a kívülálló szemével – egy vonzóan barátságos, hangulatos és csendes (kivéve a 85-ös út néha elviselhetetlen átmenő forgalmát), egyre rendezettebb külsővel rendelkező kisváros."

A település ebben az évben számos sport-, kulturális és gazdasági seregszemlével ünnepli a nyolcszázötvenedik jubileumot. – A jubileum szellemében az idei rendezvénysorozat erre az évfordulóra lesz felfűzve – tájékoztatta lapunkat Hámori György polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A középületeket újítanák fel és alakítanák át

Kicsi község, nagy tervekkel, így jellemzi faluját Csepi Éva cakóházai polgármester. Tavaly… Tovább olvasom