Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Varga Gézáné: ˝Jaj, de szép helyre jöttem!˝

A történelmi és középületek tetszenek leginkább Varga Gézánénak, a kapuvári gimnázium egykori biológiatanárának.

A nemrég kitüntetett pedagógus szerint ahol víz van, ott zajló élet is.

Mi tetszik és mi nem Kapuváron? sorozatunkban a nemrégiben Schrerer Gyula-emlékéremmel kitüntetett tanár, Varga Gézáné beszél arról, mit tart a város jó és rossz oldalairól. A helyi gimnázium Szerecsenyben született, ma már nyugdíjas Teri nénije 1963-ban, kezdő pedagógusként érkezett Kapuvárra. Mint mondta, az első benyomások nagyban meghatározták további életét is.

– A Győr felől érkező vonaton már határőrök vegzáltak, Kapuvárig több alkalommal is, nem hitték el, hogy szerecsenyi létemre dolgozni jövök a Hanság fővárosába – mondta Teri néni. A rossz kezdést aztán javította az akkori kisváros látványa. Ahogy mesélte, a városközpont felé gyalogolván az akkori gartai fasor szépsége azonnal megragadta, a központba érve a Rába-palota épülettömbjének látványa tetszett meg neki egy pillanat alatt. Ahogy mondta, szinte felkiáltott: ˝Jaj, milyen szép kis helyre jöttem!˝

Varga Gézáné
Varga Gézáné

– A gimnáziumot keresve – rossz irányba – elirányítottak a Váti-tó felé, amit meglátva azt gondoltam, ahol víz van, ott zajló élet is lehet – tette hozzá. Utóbbiról aztán a gimnázium modellezői is meggyőzték. Ahogy mesélte, a kiváló tanári kar csak megerősítette benne azt a meggyőződést, hogy a kapuvári emberek a mai napig barátságosak, vendégszeretők, hiszen ˝gyüttmentként˝ csak így lehetett könnyen beilleszkednie.

– A közéletről szólva hangsúlyozom, az utóbbi három évben ez az a szegmense a városnak, mely a legnagyobb lendületet vett – mondta Varga Gézáné. Véleménye szerint a rendszerváltás környékén egyfajta megtorpanás volt érezhető, ám a munkalehetőségek szűkös volta ellenére is egyre pezsgőbb és városiasabb képet mutat Kapuvár. Varga Gézáné szerint a hatvanas évek vidéki kisvárosi képét egyre jobban kinövi a város a fejlődés látható jeleivel. Utóbbira jó példa a termál és a helyi turizmus, valamint a pezsgő kulturális élet, ellenpéldája a sajnos kevés új munkahely.

Varga Gézáné: A Rába-palota épülete elsőre megfogott.
Varga Gézáné: A Rába-palota épülete elsőre megfogott.

– Az jó dolog, hogy a város vezetése fiatalokra bízza a városkép építését, annál nagyobb probléma, hogy a meglévő és jó szürkeállomány lassan nem tud tanulmányai után visszajönni szülővárosába a kvalifikált munkahelyek szinte teljes hiánya miatt – mondta a nyugdíjas pedagógus.

Kijelentette, a helyi diákságnak viszont nagyobb részt kellene vállalnia a város történelmének, ünnepeinek ápolásából, hiszen ha nem ismerik Kapuvár múltját, nem értékelhetik kellően városuk jövőjét.

– A városban sokat sétálva tetszenek a középületek, a járásbíróság, a szolgabíróság egykori épülete – mondta a gimnázium egykori tanára.

Hozzátette, a Fő téren kívül lehetne többet is tenni a környezetért, annak ápolásáért. – Természetesen ez nem feltétlenül városi feladat – mondta.

Olvasóink írták

  • 2. Herrmina 2009. december 04. 21:03
    „A Tanárnő az egyik legjobb pedagógus, akivel valaha találkoztam! Nagyon szerettem a biológia óráit :)”
  • 1. Baradlay 2009. november 29. 12:44
    „Mindig tudtam,hogy Kapuvar egy baro hely!:)))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialista nemek

Csorna és környéke - A Fidesz három, térségünket érintő ügyben nyújtott be módosító javaslatot az… Tovább olvasom