Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

„ Az osztrákok túlléptek minden határt”

Nemzetközi demonstrációt tervez a Rába Szövetség a folyószennyezések miatt. Elnökük azt mondja: az osztrákok túlléptek minden határon.
A Rába Szövetség rendkívüli elnökségi ülésen dönt arról, miként reagál a szervezet az újabb osztrák Rába-szennyezésre (Úszó olajfolt a Rábán, Kisalföld, 2007. február 24.). Nemes László elnök markáns véleményt fogalmazott meg a Kisalföldnek és egy nemzetközi szintű demonstrációt is kilátásba helyezett. Szerinte az „olajszennyezéssel az osztrákok túlléptek minden határt".

– A jó hírükre, környezetvédelmi munkásságukra oly büszke osztrákok most nemzetközi szinten is teljesen lejáratták magukat – fejtette ki Nemes László. – Ezt természetesen a Rába Szövetség sem hagyja szó nélkül. Rendkívüli elnökségi ülést hívunk össze a napokban és akkor döntünk a következő lépésünkről. Az egész térséget megmozgató, nemzetközi szintű demonstráció szervezését tartom elképzelhetőnek, amihez a Rába völgyén kívül élők támogatását is kérjük. Bebizonyosodott, hogy a XXI. században az osztrákok nem rendelkeznek olyan technológiákkal, amelyek megakadályozhatnák a legutóbbihoz hasonló környezetkárosításokat. Noha a magyar környezetvédelmi miniszter által adott határidő rövidesen lejár, az osztrákok még mindig nem tettek semmit a szennyezések megszüntetésére. Ugyanúgy jellemzi a Rábát a habosodás a bőrgyárak miatt, ugyanúgy érkezik a folyóba a geotermikus erőmű sója, mint eddig. Sőt, újabb veszély fenyegeti a Rába mentén élőket.

Nemes László ezzel az osztrák–magyar határ mellé tervezett heiligenkreuzi nagykapacitású szemétégetőre célzott. Mint mondta, nincs semmiféle garancia arra, hogy az égető működése biztonságos lesz és nem fordulnak elő az elmúlt időszakban többször jelentkező környezetszennyezések.

– A nemzetközi jog is úgy rendelkezik egyébként, hogy a hasonló beruházások esetében, azaz amelyek határon átnyúló hatást fejtenek ki, figyelembe kell venni a másik fél érdekeit is és a hozzájárulása is szükséges. A szemétégető környezetkárosító hatásai egyértelműen nálunk jelentkeznek, például az uralkodó széljárás miatt. A lég- és egyéb szennyezéssel veszélyeztetve a Rába-völgyben élők egészségét, életterét. Több oldalról „támadják" tehát a folyót és a térségben lakókat az osztrákok, ezért nekünk is komplexen kell kezelnünk a kérdést – vélte a Rába Szövetség elnöke. – Felelőtlenek, nem foglalkoznak azzal, hogy a Rába völgyében élők életterét károsítják. Ígéreteket hallunk ugyan, de a szavukat nem állják szomszédaink. Az osztrák kancellár is arról beszélt, hogy forrásokat adnak, amelyekből megszüntethetik a gyárak a folyószennyezést. Nekünk ezek a szavak már nem elegendőek, tetteket akarunk. Azt sem hisszük el, hogy a szennyezések nem okoznak környezeti katasztrófát. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ha nem is most, de tíz-húsz év múlva milyen hatása lesz a károkozásnak. Az ivóvízbázisokat is veszélyben látjuk. Éppen ezért minden jóérzésű ember segítségére számítunk, hogy a balatoni vízpótlás tervéhez hasonlóan végre a Rába-szennyezés kérdését is lezárhassuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpályás demonstráció Kapuvárnál

Félpályás útlezárással tiltakoztak a hét végén Kapuvár és Vitnyéd között a kormány politikája és a… Tovább olvasom