Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

50 milliós adócsalás a gyanú: kihallgatták az egykori gazdasági igazgatót

Közel ötvenmillió forintos adócsalás gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kapuvári Hús Zrt.-nél.

A NAV munkatársai szerda reggel a cég egykori gazdasági igazgatójának lakásán jártak, ott személyi számítógépet foglaltak le, valamint a húsgyár vezető tisztségviselőjét gyanúsítottként bekísérték kihallgatásra. Tanúként hallgatták meg a cég több munkatársát és vezetőjét is Győrben.

A kihallgatási jegyzőkönyv szerint a Kapuvári Hús Zrt. 2010 első negyedévét megelőzően két szlovák állampolgártól vásárolt élő sertést, melyet a kapuvári gyár saját vágóhídján dolgozott fel. Az említett időszak után a kapuváriak a - vélhetően ugyanazon szlovák magánemberektől - beérkező sertést már két közbeiktatott magyar cégtől vásárolták.

A hatóság gyanúja szerint a két beiktatott magyar kft. csak arra szolgált, hogy az általános forgalmi adót a kapuvári gyár - belföldi kereskedelem miatt - visszaigényelje.

A hatóság úgy véli, szimpla áfacsalásról lehet szó, hiszen a gyár változatlanul a szlovákoktól vásárolta az élő sertést. A NAV szerint így a magyar költségvetés mintegy ötvenmillió forintos adóbefizetéstől eshetett el. Utóbbi feltevéseket - a jegyzőkönyv szerint - a volt gazdasági igazgató cáfolta a kihallgatás során.

Foltányi Árpád, a Kapuvári Hús Zrt. volt gazdasági igazgatója a Kisalföldnek elmondta, meglepetésként érte a NAV kora reggeli házkutatása és a kihallgatáson is hangsúlyozta, a terhére felhozott ügyekben ártatlannak vallja magát.

- A cégen belüli tulajdonosváltás miatt feszültség keletkezett a vezetésben, ezért a gazdasági igazgatói posztot már nem kívánom továbbvinni. Emellett megjegyezném, hogy a házkutatást megelőző napon igazgatósági ülésünk is lett volna, amit elhalasztottak.

Utóbbiak fényében furcsának érzem az ellenem felhozott vádak és eljárás időzítését - fogalmazott az egykori gazdasági vezető.

- A fentiekben megfogalmazott gyanúsítások mellett - az ártatlanság vélelmének hangsúlyozásával - úgy érzem, a kapuvári gyárat támogató erkölcsi alapom megrendült mindaddig, amíg e gyanúsítás fennáll - mondta Foltányi Árpád.

A megkérdeztük a Kapuvári Hús Zrt. vezérigazgatóját az esettel kapcsolatban. Bedecs Pál kijelentette, szintén meglepődött a NAV eljárásán, mindezek ellenére csak mint tanú vett részt a kihallgatáson az igazgatóság másik tagjával együtt.

- A kihallgatási jegyzőkönyvekben emlegetett cégek jó részéről semmit nem tudok, egyetlen ilyenről volt tudomásom, ám az említett céget a hatóságok régebbi vizsgálata is rendben levőnek találta - hangsúlyozta Bedecs Pál.

Ugyanakkor hozzátette, Foltányi Árpád a vezetőség által is elfogadott felmondásának nincs köze az említett adócsalási ügyhöz.

Olvasóink írták

 • 9. Goldman 2012. augusztus 31. 10:14
  „Arpadfiai25: köszi a linket. Nagy mesterek ezek, felvázolni olyat amit később nem tart be, de 1 ft-ért megvenni a céget az igen.”
 • 8. alekínyó 2012. augusztus 30. 23:28
  „én már a múltkor is gyanúsnak találtam a hirtelen tulajdonos váltást...
  a süllyedő hajóról menekült a kapitány, hátra hagyva a " matrózokat"...
  ezért a tettért a hajózásban börtön jár!!!”
 • 7. acsali 2012. augusztus 30. 16:51
  „disznóság ez az ügy”
 • 6. Arpadfiai25 2012. augusztus 30. 15:27
  „azért ennél többről van szó 200 ember állása van veszélyben és sokak egyáltalán nem kaptak fizetés az ott működő kft.-től sem sőt még be sincsenek jelentve az emberek csak mindenki hazudik és hallgat mert félnek csak amíg félnek az emberek mire"észhez térnek" nem lesz hol dolgozniuk, és egy újabb nagy múltú céget fejeznek le.

  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120829-magat-marcangolva-rohan-az-osszeomlas-fele-a-kapuvari-husuzem.html”
 • 5. szekelyse50 2012. augusztus 30. 11:44
  „Még van honnan lopni,csalni??”
 • 4. egyapuka 2012. augusztus 30. 11:43
  „Hát, ..... ugye ugye az újság mindig csak jót írt, vagy írattak meg ? van itt probléma bőven .”
 • 3. prakker 2012. augusztus 30. 08:55
  „Szerintem Foltányi Úr többet tud mint amennyit sejtet. Neki mint a cég gazdasági vezetőjének minden információ a rendelkezésére állt, a beszerzéseket illetően. Úgy, hogy győzzön az igazság!”
 • 2. Jandex 2012. augusztus 30. 08:21
  „50 milla?!
  Pitiáner! 50 Mrd-ból már megúszta volna a gyanúsítást is!”
 • 1. load 2012. augusztus 29. 22:05
  „" - A fentiekben megfogalmazott gyanúsítások mellett - az ártatlanság vélelmének hangsúlyozásával - úgy érzem, a kapuvári gyárat támogató erkölcsi alapom megrendült mindaddig, amíg e gyanúsítás fennáll - mondta Foltányi Árpád."
  Ebből a zavart mondatból leszűrt következtetés alapján mondom azt, hogy itt valami nem stimmel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselő ellenőrzi a fogorvosi rendelést

A polgármester szagtalan hétvégéket ígért a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén. A… Tovább olvasom