Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

„ El kellett innen menekülni... ”

A mindent elborító piaci vetélkedésben – akár tetszik, akár nem – a temetkezés is igazi iparággá nőtte ki magát. A sok eszkimó, kevés fóka elve pedig igen éles versenyt idézett elő ezen a téren is a régi és újabb vállalkozók között.
Ennek egyik szemléletes példájaként ezúttal három rábaközi temetkezési cég álláspontját ismertetjük a halotthűtési anomáliák kapcsán.
– A törvény szerint temetkezési vállalkozás nem működtethet halotthűtőt – mondta lapunknak Dornig Tibor temetkezési vállalkozó. – A kórházak meghirdették, hogy kezelésre kiadják hűtői-

ket. Ezért a Jószív kft. alapított egy másik céget Stáció néven. Ám lényegében a kettő egy és ugyanaz. Ha a hozzátartozók a csornai Stáció-irodába mennek, előfordulhat, hogy az a személy fogadja őket, aki a Jószívnél is.

Tizenkilencezer semmiért

Dornig Tibor szerint a Stáció munkatársa az érintetteket egyenesen a Jószívhez irányítja, mondván: intézzék ott temetkezési teendőiket. Azt is kifogásolta, hogy az önkormányzatok a Jószívnek adták ki a temetők kezelését. Ha egy másik cég temet ott, megfizettetik vele a ravatalozási, ravatalhasználati és temető-hozzájárulási díjat.
– Összesen 19.000 forint, amit a Jószívnek fizetünk, ezért a pénzért nekik semmit nem kell csinálniuk. Így a többi vállalkozás hátrányba kerül. A hozzátartozónak pedig nem kínálják fel az esetleges olcsóbb szolgáltatást – fejtette ki nézeteit a vállalkozó.
A győri székhelyű Pax Vobis temetkezési vállalkozás is megkereste lapunkat. A cég képviselője (neve elhallgatását kérte) elmondta: Csornán az elmúlt év októberében nyitottak irodát. Érdeklődésünkre ez a cég is megerősítette, hogy a Jószív kft.-nek Stáció nevű képviselete van a csornai kórházban.
– Mikor egy hozzátartozó bement a kórházba, ott állítólag azt mondták neki: ha nem a Jószív temeti el az elhunytat, a hűtési árak a háromszorosára emelkednek – mondta a megkérdezett. A Pax három hónapos küzdelem után megszüntette csornai képviseletét, mint megfogalmazta, „ el kellett innen menekülni ” , mert nem hagyták őket élni.

A Stáció jogilag önálló

A csornai Jószív Temetkezési Kft.-nél Hornyák Sándor elmondta: a csornai pályázatot a Stáció 2000 Kft. nyerte el, melyet a Jószív alapított halotthűtők üzemeltetésére mint alvállalkozást. Hozzátette: a Stáció, a Jószív kft.-je, ám jogilag önálló. Leszögezte: a Stáció azokat a díjakat szedi, melyeket a kórház határozott meg, másra nincs is lehetőségük. Cáfolta, hogy a Stáció munkatársa a Jószívhez irányítja a hozzátartozókat. Mint mondta: akkor ajánlják fel a Jószív szolgáltatásait, ha oda tanácstalanul megy valaki, és nem választott még temetkezési céget.
– A Stációnak egy alkalmazottja intézi az ügyeket, azonban ha beteg, akkor egy másik személyt helyezünk oda, akit a Stáció ügyvezető igazgatója jelöl meg – fejtette ki.
A temetők kezeléséről megtudtuk, hogy az önkormányza-

tok szintén pályáztatás útján adták ki a sírkerteket. A temetőben szedett díjakat pedig egy-egy város önkormányzati rendeletben állapítja meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentendre és a Balaton festője Kapuváron

A kapuvári Pátzay Pál Általános Iskola minigalériájában a napokban nyílt meg Opitz Györgyi… Tovább olvasom