Veterán motor

2022.06.16. 10:12

Mindenhol a legszebb a farádi "piros csoda", a Danuvia 125

Bárhol jár, begyűjti a legszebb járműnek járó díjat a farádi Danuvia 125-ös motor. Gazdája, Élő Imre ugyan féltve őrzi és óvja kedvencét, de büszkén mutatja meg a hobbija iránt érdeklődőknek a „piros csodát”.

Cs. Kovács Attila

Élő Imre és a „piros csoda”, amivel sorra nyeri a díjakat a farádi nyugdíjas. Fotó: Cs. Kovács Attila

Rendszeres résztvevője a veteránjármű-találkozóknak Élő Imre. A farádi nyugdíjas Danuvia 125-ös motorjával sorra nyeri el a különböző díjakat. Kapott már közönségdíjat és többször választották Danuviá­ját a találkozó legszebbjének is. Legutóbb Pásztoriban kapott serleget. „Nagyon örülök az elismeréseknek. És annak is, hogy a motorral örömet szerzek másoknak” – fogalmaz Élő Imre. 

Élő Imre büszke az elismerésekre, és boldog, hogy a motorral másoknak is örömet szerez. Fotó: Cs. Kovács Attila

Ugyan nem írta ki a piros járgányra, de akik ismerik, tudják: Mindent a szemnek! Nem vállal vele körfuvart, és a nyeregbe is csak óvatosan ülhetnek fel a nézők. A nyugdíjas gyűjtő 1962-ben vásárolta a Danuvia 125-öst és 1982-ig használta. Akkor kivonatta a forgalomból, „lezsírozta”, és otthon, a kamrában tárolta. Tavaly jutott eszébe, hogy felújítja. Ügyelt rá, hogy minden cserélt alkatrész eredeti legyen, így kaphatott ugyanis a muzeális jellegű jármű minősítést. 

– Nagyon jól érzem magam a találkozókon, jó közösségbe kerültem. Danuviákat nem nagyon mutatnak be a veteránok között, nem tudom, miért, de elfogytak ezek a motorok. Annak idején pedig népszerű volt a típus és sokat eladtak belőle. Én büszkén állítom ki a magamét. A fesztiválokra egyébként a „saját lábán” viszem el – mondta a Kisalföldnek Élő Imre. 
A Danuvia 125-ös idén Vasegerszegen a Rendezvény szépsége díjat érdemelte ki. Jánossomorján a második legszebb motor lett, Ostffyasszonyfán szintén szépségdíjat nyert, a hétvégén pedig Pásztoriban közönségdíjat kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!