Elindulhatnak a fejlesztések

2020.11.21. 09:14

Kijelölték a rozsdaövezetet Csornán

Lakóházak építésére, illetve vállalkozói beruházásokra alkalmas övezeteket jelölt ki Csornán a képviselő-testület. Úgynevezett rozsdaövezeti akcióterületek ezek, melyek most nincsenek kihasználva, esetleg elhanyagoltak is.

Cs. Kovács Attila

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cs. Kovács Attila

Rozsdaövezeti akcióterületeket jelölt ki a városban a csornai önkormányzat. Kedvező fekvésű, de jellemzően elhanyagolt, kihasználatlan, szennyezett, például hulladékkal telerakott ingatlanokat érint az intézkedés. Ezek fejlesztésével új, megfelelő lakóövezeteket lehet létrehozni, illetve alkalmasak lehetnek munkahelyteremtő beruházásokra is. Városi és magáningatlanok is vannak a sorban.

Az ide vonatkozó, nyáron elfogadott jogszabály megkülönböztet azonnali, illetve közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületet. A képviselő-testület húsz településrészt besorolásáról rendelkezett. Például a Rét utca mögötti volt bányatelket, a Vilmos park záportározó területét, az egykori laktanyát, a régi kertészetet, a téglagyári gödröket, a valamikori Richards telephelyét, a csatárimajori magtárat jelölte ki. A fejleszthető ingatlanok között említik a volt a tehenészet területét, a régi malmot, a Bartók Béla utcai keverőüzemet, az üresen álló kenyérgyárat és a tsz-géptelephelyet.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester a témával kapcsolatban kiemelte: nemcsak az önkormányzat tulajdonában lévő területekről van szó, hanem magánkézben lévőkről is. Megjegyezte: voltak tulajdonosok, akik maguk kérvényezték, hogy birtokuk a rozsdaövezetbe kerüljön. A további érintettek később aztán eldönthetik, hogy élnek-e a lehetőséggel, vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!