Rábaköz PRINT

2019.09.04. 16:22

Új fűtésrendszert is kiépítenek

Állami támogatással fejleszti községi konyháját a sobori önkormányzat. A beruházással komoly költséget takarítanak meg a helyiek, hiszen kevesebb lesz az intézmény energiafelhasználása.

Cs. Kovács Attila

Korszerűsítik a községi konyhát Soboron. Az önkormányzat pályázaton nyert támogatást a fejlesztéshez, amiből eszközbeszerzésre is költhetnek a helyiek. Nemes László polgármester elmondta: az intézményből látják el az egyedi iskolát és óvodát, illetve az idősek otthonát, és onnan oldják meg a sobori szociális étkeztetést. Naponta száz adag ételt készítenek a konyhán.

– Az épület energetikai korszerűsítésére kaptunk állami támogatást, tizenötmillió forintot, amihez csak minimális, egymillió forintnál kisebb önerőt kell biztosítanunk – tájékoztatott Nemes László. – Ez egy komoly beruházás, ami tökéletesen illeszkedik korábbi elképzeléseinkhez. A konyha észszerű energiafelhasználására eddig is törekedtünk, napkollektorokat szereltünk fel, melyek a meleg vizet és a fűtés egy részét biztosítják. Ezenkívül úgynevezett zöldenergiás fűtésrendszert is kiépítettünk, amihez a külterületi árkok mellől, s az árkokból szerezzük be a nyersanyagot. Már ezekkel a lépésekkel is komoly megtakarításokat sikerült elérnünk. A mostani pályázat segítségével elvégezzük a teljes külső szigetelést és a nyílászárók cseréjét. Ezzel együtt a létesítmény fenntartásában több millió forintos költségmegtakarításra számítunk – mondta el Nemes László, majd hozzátette: a pályázat részeként a konyha berendezéseit is lecserélhetik, amire ötmillió forintot költhetnek. A polgármester megjegyezte: gyakorlatilag mindent kicserélnek, többek között új gázzsámolyt, sütőt, ételszállítót, dagasztógépet vásárolnak. „Úgy tűnik, hogy szeptember végére sikerül elvégezni a fejlesztést, ami hosszú távon határozza meg konyhánk működését."

Címkék#Sobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!