Rábaköz PRINT

2019.09.02. 14:05

Nem csengettek be Himodon, ideiglenesen szünetel az iskola

Az új tanévben nincs tanítás, szünetel a himodi általános iskola működése. A fenntartó azért döntött így, mert az intézményben a kritikus nyolc alá csökkent a tanulólétszám.

Cs. Kovács Attila

A himodi általános iskolában ma már nem szólalt meg és nem jelzett új tanévet a csengő. Az intézményben a kritikus alá csökkent a gyermeklétszám, ezért a fenntartó felfüggesztette a működését. Módos Ferenc polgármester sajnálja a történteket, de azt mondja, a szülők akaratával nem tudnak szembemenni. A himodi alsó tagozat a kapuvári iskola tagintézményeként működött.

 

– Az elmúlt években csökkent a létszám, de tíz alá nem esett, most viszont már a nyolcat sem érte el. A fenntartó Soproni Tankerülettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy emiatt egy évig szünetel az iskola működése. Három család úgy döntött ugyanis, hogy nem itt taníttatják a gyermeküket. Testületi ülésen foglalkoztunk a kérdéssel, szó volt tiltakozásról is, de arra jutottunk, hogy nem tudunk mit tenni. A szülők akaratával nem harcolhatunk. Abban bízunk, hogy ez ideglenes állapot. Ha jövőre nem visznek el több iskoláskorút, biztosítva lesz a létszám. Egy falunak ugyanis nagy szüksége van az óvodára, az óvó nénikre, az iskolára és a tanítókra is – fogalmazott Módos Ferenc polgármester.

Bognár Viktória nagyobbik lánya, Karolina Kapuváron kezdte meg az idei tanévet.

A himodi gyerekek egy része Kapuváron tanul tovább, de vannak, akiket a mihályi iskolába írattak be. A városba helyközi járattal mehetnek, a szomszédos faluba iskolabusz viszi őket. Módos Ferenc hozzátette: az épületet természetesen fenntartják, az állagát őrzik és várják vissza a diákokat.

 

„Azért félünk kicsit, hiszen ami egyszer megszűnik, nehezen indul újra" – jegyezte meg a községvezető.

Mohácsi Emília sajnálja, hogy negyedikes kisfia nem maradhatott Himodon.

 

„Az én fiam jól érezte magát a kis közösségben és a tanulás is jól ment neki. Félek, hogy megviseli a hirtelen váltás. Azt hiszem, a többség is ezen a véleményen van" – mondta a Kisalföldnek.


– Az én gyermekem most lett első osztályos és Mihályiban kezdte az iskolát. Nem hiszem ugyanis, hogy jót tesz egy kiskamasznak, ha tíz-tizenegy évesen egy kicsike, tízfős közösségből kerül át egy nagyobb iskolába. Nem mondom, hogy Himodon nem kaptak jó tanítást, hiszen tulajdonképpen nem ismertem a körülményeket, vagyis nem az iskolával vagy a pedagógusokkal van baj. Azt a módszert, azt a rendszert nem támogatom, amilyen alapon működnek ezek a kis iskolák – foglalta össze a család döntésének okát Sárváriné Kovács Zsanett.

 

Bognár Viktória úgy gondolja, harmadik osztályos kislányának jobb helye lett volna a himodi iskolában az alsó tagozaton.


„Elégedettek voltunk az intézménnyel. A tanítókat szerettük, a kislányom is jól érezte magát. Mást nem tehetünk, alkalmazkodunk az új helyzethez" – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!