Rábaköz PRINT

2019.06.05. 12:32

Most vált emlékparkká a liget Markotabödögén

Trianoni emlékművet avattak Markotabödögén. Az állókő a turulmadárral a magyarság kitartását, a tömböket összekötő nemzeti színű szalag pedig az összetartozásunkat jelképezi, míg a kőoszlopok a darabokra szakadt országunkat szimbolizálják. A liget ezennel visszakapta eredeti funkcióját.

Kustor Réka

Méltó megemlékezéssel avattak Trianoni emlékművet Markotabödögén az elmúlt hétvégén. A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, majd a templom falán lévő első és második világháborús emlékmű koszorúzásával folytatódott. A megemlékezők innen gyalog folytatták útjukat a Honvéd ligetben felállított Trianoni emlékműhöz.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos beszédében felidézte a múlt történéseit.

 

A megemlékezők gyalog vonultak át a falun a Honvéd ligetben felállított Trianoni emlékműhöz.

A megemlékezők gyalog vonultak át a falun a Honvéd ligetben felállított Trianoni emlékműhöz.


– Kilencvenkilenc évvel ezelőtt az első világháborúban győztes hatalmak által diktált békeszerződés aláírásával megpecsételték Magyarország és 13 millió Kárpát-medencei magyar sorsát, s ennek traumája a mai napig kihat – utalt a trianoni békeszerződésre. – Mi, akik közel 100 év távlatából emlékezünk hazánk történelmének egyik, ha nem a legnagyobb tragédiájára, elmondhatjuk, hogy nem feledkeztünk meg sem annak igazságtalanságáról, sem annak következményeiről – hangsúlyozta Gyopáros Alpár. 


Horváth Sándor polgármester történelmünk fordulópontját a megemlékezés és a gyász napjaként jellemezte.

„Egy szétdarabolt országot hoztak létre Európa közepén. Magyarország a világon az egyetlen olyan ország, melyet a saját nemzete vesz körül – emelte ki a polgármester, majd folytatta: – Iskoláskoromban Trianonról nem sokat olvashattunk a történelemkönyvekben." S mint mondja, talán ennek okán is jó ideje érlelődött benne az emlékállítás gondolata, melyet képviselőtársai is támogattak. 

 

Tervező és alkotó, Böcskei György kőfaragó (balra) és Horváth Sándor polgármester.

Tervező és alkotó, Böcskei György kőfaragó (balra) és Horváth Sándor polgármester.


A polgármester terveinek, valamint Böcskei György kőfaragó elképzeléseinek találkozásából pedig egy egyedülálló alkotás született. – Az oszlopok a darabokra szakadt országunkat jelképezik. Az állókő a turulmadárral a magyarság kitartását, a tömböket összekötő nemzeti színű szalag pedig az összetartozásunkat szimbolizálja. Böcskei György javaslatára időtálló anyagból, bazaltból készült az alkotás. A liget ezzel visszakapta eredeti funkcióját. Eleink is emlékparknak szánták, negyvennégy, a világháborúban elesett hősi halottunknak állít emléket. A kőrisfák még tanúi a régi időknek, tragédiáknak – mondta a falu elöljárója. Idővel a fák száma ugyan megfogyatkozott, ezeket a későbbiekben pótolták. 


A rendezvény végén a markotabödögei képviselő-testület emléklappal ismerte el Horváth Sándor polgármester munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!