Rábaköz PRINT

2019.06.14. 09:00

Közelítenek a jövő felé

A Rábaközben hat helyen, Bodonhely, Bágyogszovát, Sopronnémeti, Szilsárkány, Pásztori és Vág településeken épülnek új otthonok a pásztori Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ gondozottjainak. A beruházás elkészültének határideje 2020 decembere.

Kustor Réka

Májusfa-táncoltató címmel tartottak rendezvényt nemrégiben a pásztori Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központban a gondozottak, hozzátartozóik, várakozóik és a társintézmények részvételével. Az összejövetelt az intézményvezető, Szabóné Németh Mária egyfajta közelítésként is jellemezte a társadalom és egyben a jövő felé.


Mint arról korábban beszámoltunk, kormányzati törekvés, hogy a zsúfolt intézményi ellátás helyett kisebb létszámú, úgynevezett támogatott lakhatás szolgáltatást hozzanak létre, ezáltal élhetőbb körülményeket biztosítsanak a fogyatékkal élőknek, köztük a pásztori otthon 102 ellátottjának is.

Szívmelengető és látványos műsorokkal készültek vendégeiknek a pásztori otthon lakói, valamint a társintézményekből érkezők.

Szívmelengető és látványos műsorokkal készültek vendégeiknek a pásztori otthon lakói, valamint a társintézményekből érkezők.

Az EFOP-program keretében sikeresen pályázott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mely a lakások építési és berendezési költségeit, a foglalkoztatáshoz megfelelő eszközök és a gépjármű beszerzését foglalja magában. Azok elkészülte után modern lakóépületek szolgálnak majd a felnőtt fogyatékosok otthonául. A beruházáshoz a környékbeli önkormányzatok csatlakozását várták. A hívó szóra a Rábaközben hat település, Bodonhely, Bágyogszovát, Sopronnémeti, Szilsárkány, Pásztori és Vág felelt igennel. Ezeken a településeken 6–12 férőhelyes lakóotthonokat építenek, s van, ahol két lakóház készül. A pásztori otthon pedig egyfajta szolgáltató központként működik majd a továbbiakban.


Látványos része ugyan még nincs a beruházásoknak, a háttérben azonban nagy erőkkel folyik a szakmai előkészítés. Dr. Szopka Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei igazgatója lapunknak elmondta, az első két sikertelen után indul a harmadik, s remélhetőleg az utolsó közbeszerzés. – Peresznyén és Zsira környékén már felépült hat ház, melyek az eszközbeszerzést követően költözhetőek – mondta az igazgató, aki a rábaközi fejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy annak 2020. december a befejezési határideje.


Ahogy azt Szabóné Németh Máriától megtudtuk, készülnek a változásra. „Különböző személyiség- és készségfejlesztésen vesznek részt, hogy minél zökkenőmentesebben tudjunk majd a települések életébe beilleszkedni. Több alkalommal is ellátogattunk azokra a településekre, ahova költöznek a lakóink. A főbb helyeket, mint a bolt vagy a posta, már feltérképeztük. Tavaly felléptünk a pásztori falunapon, s az ideire is meghívást kaptunk. Ezúton is köszönjük az érintett községek nyitottságát és támogatását." Hozzátette, bár nehéz a kollégáknak a napi szintű pszichés terhelés, szívvel-lélekkel végzik a feladatukat.


Az intézmény tervezi az akkreditált foglalkoztatást is, amihez a környező településekről várják azon rehabilitált embereket, akiket négy órában alkalmaznának. A társadalmi elfogadásról Szabóné Németh Mária végül elmondta: „Ápoljuk a kapcsolatot a társintézményekkel és keressük az új lehetőségeket. Igyekszünk minden olyan rendezvényen részt venni, ahol kifele nyithatunk. Ha lassan is, de a társadalom részé-

ről pozitív elmozdulás érezhető a lakóinkkal szemben."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!