Rábaköz PRINT

2019.06.10. 19:42

A vörös terror kapuvári áldozataira emlékeztek - fotók

A Szent Anna templomban tartott szentmisén, majd a templom melletti parkban felállított emlékműnél emlékeztek az 1919-es vörös terror hat áldozatára vasárnap Kapuváron.

kisalfold.hu

 - Száz évvel ezelőtt pünkösd vasárnapját ártatlan kapuvári emberek vérével festette vérvörösre Szamuely Tibor népbiztos a Lenin fiúkkal. Az embertelen tettet nem lehet, és nem is szabad elfelejteni - kezdte bevezetőjében Najdek Lászlóné képviselő, majd felkonferálta Pavlóczki Béla helytörténész, történelemtanárt.

A vörös terror kapuvári áldozataira emlékeztek


Az ünnepi szónok szavai minden bizonnyal örökre belevésődtek a jelenlévőkbe, hisz részletesen bemutatta az 1919-es kapuvári történéseket: - Június 8-án pünkösdvasárnap a hajnali órákban kezdődtek a letartóztatások. Ötven embert vettek őrizetbe, és a kisdedóvó épületében helyeztek őrizet alá. Sorsuk beteljesülése délután kezdődött. Ekkor érkezett ugyanis Sopronból Kapuvárra Szamuely Tibor, a Tanácsköztársaság terrorszervezetének vezetője - idézte fel a helytörténész.

A vörös terror kapuvári áldozataira emlékeztek


A rögtönítélő bíráskodást követően nyolc halálos ítéletet mondtak ki, ebből hatot végrehajtottak. Pavlóczki Béla rövid bemutatásuk mellett felsorolta az áldozatok neveit: Rest József kórházgondnok, Pintér Pál csendőrőrmester, Steiger Pál malomtulajdonos, Szalay Gyula kávéház tulajdonos, Mesterházy Zsigmond postamester és Schemmel Károly nagytőzsdés.


- Kapuváron Szamuely ostromállapotot hirdetett. Hadisarcként elvitt 300 marhát, 100 sertést, 20 mázsa vajat és zsírt, továbbá 3 millió koronát kellett a település lakóinak megfizetni, ami mai értéken 58 millió forintnak felel meg. Augusztusban a bukott diktatúrát követően a vértanúkat újra eltemették. Sopron megyében huszonnyolc volt az áldozatok száma - részletezte Pavlóczki Béla, majd beszédét e szavakkal zárta. - Hálásak lehetünk, és értékelnünk kell, hogy a demokrácia, jogok, szabadság korában élünk. Ennek tudatában kell visszatekintenünk azokra a hősökre, akik 1919-ben életüket adták jóságukért.


A megemlékezésen a Szent Anna Plébániatemplom kórusa, és tárogató hangszerén Horváth István működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!