Rábaköz PRINT

2019.05.17. 09:00

Világutazók - Modern és rendkívül sportos ország a svédeké, akik kicsit zárkózottak

Világutazók címmel indított sorozatunkban a világ körüli útra indult Szabó Evgeniya és Szabó Sándor kalandjait követjük nyomon. Továbbra is Stockholmban tartózkodnak. Dolgoznak, feltöltődnek, ismerkednek az új, modern, ám zárkózott emberek lakta országgal.

Kustor Réka

Korábbi írásunkban beszámoltunk világutazóink megbízásáról. Stockholmi tartózkodásuk során egy kajak- és egy motorostáska-reklámot készítenek. Előbbivel már elkészültek. – Nyolc technikai videót készítettünk. A kajakokkal foglalkozó cégnek volt egy nyílt napja, ahol a bérlőiket, viszont-eladóikat látták vendégül. Mindeközben mi filmeztünk, sőt, főzéssel a vendéglátásukról is gondoskodtunk – kezdte Sándor, hozzátéve, hogy már nagyon várják a jó időt, hamarosan ugyanis nekilátnak a hátitáskareklámnak. 


 – Stockholm leghangulatosabb negyede az óváros. Itt található a királyi palota, ahol volt szerencsénk megtekinteni a látványos zenés őrségváltást. Húsz őr váltotta egymást a műszakban. Kajakoztunk, forgattunk egy halastónál, annak végeztével pedig ellátogattunk egy natúrparkba. Gyönyörű látkép tárult itt elénk, a sótól fehér sziklás tengerparton piknikeztünk – beszélt élményeikről Sándor. Az észak Velencéjének is nevezett Stockholmban tapasztalatai szerint zárkózottak az emberek.

 

Szabó Evgeniya az észak Velencéjének is nevezett Stockholmban.

Szabó Evgeniya az észak Velencéjének is nevezett Stockholmban.

– Nehezen közelednek, nyitnak mások felé. Az utcán, tömegközlekedési eszközökön is érezhetően kerülik a szemkontaktust. Néha olyan, mintha egy fekete-fehér filmben lennénk. Lehet, hogy ez az időjárásnak is köszönhető, de a fekete az öltözékük fő színe. A narancssárga dzsekinkben igencsak kitűnünk a sorból. Mindenütt kártyával rendezik a számlát, ritka a készpénzes fizetés. Mindenki jól beszél angolul. Rengetegen sportolnak. Talán még nem is láttam ennyi sportra nyitott embert egy helyen. Jó fizikumúak, túlsúlyos emberrel elvétve találkozni. 


Mi is elkezdtünk egy nyers vegán fogyókúrát, szeretnénk a táplálkozásunkat helyre-, egyensúlyba hozni – emelte ki. – Ami még szembetűnő, hogy rengeteg édesapát látunk babakocsival – hangsúlyozta Sándor. Tudvalevő, hogy Svédország élen jár a gyereknevelésben a komoly szerepet vállaló apukák számát illetően. Ennek oka az úgynevezett "apakvóta". Az új szülőknek járó fizetett szabadság egy részét az apák is kiveszik. – Stockholm tudomásom szerint Európa egyik legmodernebb városa – mondta végül világutazónk.

 

A Szabó házaspár a munka mellett a kikapcsolódásra, városnézésre is szakít időt Stockholmban.

A Szabó házaspár a munka mellett a kikapcsolódásra, városnézésre is szakít időt Stockholmban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!