Rábaköz PRINT

2019.05.28. 09:00

Fejlesztések Szilban - A piactértől a szakrális emlékekig

Egyes beruházásoknak már a végére értek Szilban, s jó néhány fejlesztés lezárul az elkövetkezendő néhány hónapban. Közösségi összefogásból zárdamúzeumot avatnak.

Kustor Réka

A szili egészségház elkészültéről már korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2018. június 22.). Harmincötmilliós energetikai korszerűsítésen esett át az épület, az önkormányzat pedig önerőből, 10 millió forintból lecserélte a tetőt. Az utolsó, saját erős simítások, javítások között szerepel még a terasz megújulása. Ezzel várhatóan jövő hónap közepére elkészülnek. 


Mintegy 2,5 kilométernyi bitumenes járda épült a faluban. – A javításokat a garanciális időszakban a szakemberek elvégezték, amennyiben akad még javítanivaló, azt is korrigálják – beszélt a 13 milliós fejlesztésről Lengyel Oszkárné polgármester. Véghajrába ért a piactér építése is. – A térkövezés elkészült, már csak a pavilonok hiányoznak. Május 31. a vállalás, bár függ az időjárástól, reméljük addigra minden a helyére kerül – mondta a korszerű közösségi térről a falu vezetője.

 

Lengyel Oszkárné polgármester megmutatta a Kisalföldnek az épülő kerékpároscentrum terveit.

Lengyel Oszkárné polgármester megmutatta a Kisalföldnek az épülő kerékpároscentrum terveit.

 

Elbírálásra vár a kultúrház vizesblokkjának, színpadának, terempadozatának felújítására beadott pályázatuk. Az üresen álló fogorvosi rendelőre vonatkozóan is megvannak az elképzelések. – Jelentkező ugyan lenne a praxis betöltésére, de berendezések híján vagyunk, így erre is szeretnénk a jövőben forrást szerezni – mondta a polgármester, aki közben annak a 110 millió forintos Sacra Velo-pályázatnak a terveit is megmutatta a Kisalföldnek, amely keretében kerékpárosközpontot építenek a Hunyadi térre (Kisalföld, 2019. január 16.). 


– Lezárult a közbeszerzés, megvan a nyertes kivitelező. Júniusban indul a beruházás, és október 31. a befejezési határidő – tudtuk meg a polgármestertől. A Sacra Velo a vallási helyeket fűzi csokorba kerékpáros zarándokok részére. Ennek egyik állomásaként helyi, szakrális értékeket mutatnak majd be az egykori zárdaiskolában. – 1900-ban Csigi Vince meghívására érkeztek a faluba az irgalmas nővérek, s 1902-ben felépült a zárdaiskola. A közel 120 éves, jó ideje kihasználatlan ingatlan végre funkciót kap, emellett talán a jövőben pályázhatunk a felújítására. Ráfér a rendbetétel, főként a tető, vízelvezetés és a külső szigetelés tekintetében. 


– Június 15-én délelőtt 10 órakor lesz a zárdamúzeum átadása. Az előkészületekben, emléktárgyak összegyűjtésében a sziliakon és az elszármazottakon kívül segítségünkre voltak a Csornai Múzeum munkatársai, az irgalmas nővérek, ferencesek és a helyi plébános is – részletezte Lengyel Oszkárné. A gyűjteményben többek között a zárda eredeti oltára is szerepel, de hogy ezenkívül milyen különleges emlékekkel készülnek még, arról a későbbiekben beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!