Rábaköz PRINT

2019.04.04. 12:43

Hetvenöt borminta harmincnyolc termelőtől

Szombaton rendezik a nyolcadik Bágyogszováti Borverseny díjkiosztóját. Az eseményen a község boros hagyományai, az egykori gazdák emléke előtt tisztelegnek a résztvevők.

Cs. Kovács Attila

Természetesen a termelők bemutatják boraikat is. Torma József, a szervező Bágyogszovátért Egyesület elnöke elmondta: minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a verseny iránt.


Bágyogon és Rábaszováton is éltek borkészítő jobbágyok, akik 1859-ben a püspöki birtokból kaptak szőlőterületet. Egészen az 1970-es évekig gazdálkodhattak az utódok ezeken a földeken, akkor azonban a téesz „egybeszántotta" a homokdombot. 

Évről évre többen küldik el bírálatra saját készítésű boraikat a bágyogszováti versenyre. fotó: Kisalföld-archívum

A Bágyogszovátért Egyesület nyolc évvel ezelőtt rendezte meg először a borversenyét. Elsősorban a falubeliek neveztek akkor, idén azonban 38 termelő, 31 termőhelyről, 27-fajta borból 75 mintát küldött be bírálatra. Két kategóriában osztanak díjakat. Külön értékelik a Csornai járásban készített borokat, illetve a járás területén kívül termett szőlőből, de a járásban vagy környező településein készített borokat. 


Szombaton a bágyogszováti Queen vendéglőben tartják a díjkiosztó gálát, este hat órától. A rendezvényen kulturális mű- sor előzi meg az eredményhirdetést és a díjkiosztót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!