Rábaköz PRINT

2019.03.20. 08:00

Kétszázöt éves a mórichidai bor

Az akácfaültetvényeket már kitiltották a mórichidai Akasztóhegyről. A szőlősbe 205 éve telepítették az első vesszőket.

Cs. Kovács Attila

205 éve szőlészkednek a mórichidai gazdák Akasztóhegyen. 1814 márciusában a „méltóságos pápai uraság" és 86 falubeli között ugyanis „contractus tétetett", mely leszögezte a szabályokat, illetve a mórichidaiak kötelezettségeit. Rendelkezett például arról, hogy minden nyolcadik akó bor a „méltóságos uraságot" illeti.


A szerződés 1814. március 12-én íratott alá, azaz idén 205 éves a mórichidai szőlőhegy. A hegybeli munkára szigorú szabályok vonatkoztak. Az uraság kikötötte azt is, hogy a szőlőbe a barackfán kívül más egyéb gyümölcsfa, illetve növényzet nem telepíthető. Arra is kitér az irat, hogy a gazdák öt „szabad esztendőt" kapnak, de 1819-től a borból „minden nyolcadik akót a méltóságos uraságnak beadni kötelesek lesznek". 


A hegybeli birtokát senki el nem adhatta, el nem cserélhette, fel nem darabolhatta. „Amely gazda pedig a szőlőit restmunkában tartja, annak szőlője el fog becsültetni és más szorgalmatos embernek adattatni." Tiltották, hogy más hegyekről bort, mustot és termést bevigyenek Akasztóhegyre, illetve a nyolcad megfizetése előtt onnan sem volt szabad kivinni, eladni, elajándékozni és „elhordani csutorákkal és más edényekkel". 


A szerződést az uraság nevében Mórotz János uradalmi exactor (azaz adószedő) írta alá. A mórichidai, 86 új szőlősgazdát aláírásával öreg Kotsis János hegybíró, Varga Márton, Kováts István, Varga Péter, Vados János esküdtek, Farkas Márton hegymester, Májer Márton, Nagy Mihály, Sipos István, Boros György, öreg Sipos János, Lötze János, Kocsis István, Farkas István, Dóka István, Takáts Mihály, Sipos Benedek, Pirka György képviselték. 

Az egykori szőlősgazdák utódai vagy az új birtokosok az elmúlt 205 évben, különösen az utóbbi negyedszázadban számos szabályt megszegtek a hegyen. Sipos Ede önkormányzati képviselő – maga is hegybirtokos – azon van, hogy a régi rendhez közeli állapotok térjenek vissza az Akasztóra. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a telkek jó része, mintegy negyven százaléka gondozatlan. Előrelépésnek gondolják, hogy aközség képviselő-testülete rendezési tervében megtiltotta a „tájidegen ültetvények, például az akácfák" telepítését a hegyen. 

 

Oratovszki József és felesége 35 éve járnak Csornáról Mórichidára, hogy szőlőjüket gondozzák.

Oratovszki József és felesége 35 éve járnak Csornáról Mórichidára, hogy szőlőjüket gondozzák.


– Arra próbáljuk rávenni a tulajdonosokat, hogy szőlőt és gyümölcsfákat ültessenek, még ha utóbbi ellent is mond a pápai uraság rendelkezéseinek – fogalmazott Sipos Ede. – Azt sem szeretnénk, ha az Akasztóhegy is hasonló sorsra jutna, mint néhány környékbeli kertes övezet. Úgy érzem, a birtokosok lelkesedése kezd visszatérni. A közelmúltban egy nagyobb területen telepítettek új szőlőt, ami talán kedvet ad a többieknek is. A hegy egy nagyon értékes terület, falunk szerves része. Jó volna, ha mindenki így érezné ezt és nagyobb gondot fordítana a területére.


Annak idején minden gazda egy hegyet, azaz 800 négyszögöles birtokot kapott az Akasztóhegyen az uraságtól. A két évszázad alatt az ingatlanok elaprózódtak, leginkább az öröklések miatt. Manapság egy-egy területet egészen olcsón meg lehet vásárolni. Sipos Ede hallott már egymillió forintos vételárról is, amiért már lakható pincét is kapott a vevő. „Az árviszonyok egészen szélsőségesek, nem tudnék egy középutas meghatározást adni. Pár százezer forintért már egy viszonylag jól karbantartott, épülettel is rendelkező ingatlant lehet szerezni" – tette hozzá.


Az Oratovszki család 35 éve jár ki Csornáról Mórichidára. A nyarakat végig a hegyen töltik. 

– Sok minden változott harmincöt év alatt, de a nyugalom, a hegy varázsa ugyanaz maradt. Sajnos a régi tulajdonosok, az igazi, öreg szőlősgazdák elmentek és nagyon hiányoznak. Nagyon jó közösség volt itt. Sokat beszélgettek az emberek és jókat mulattak. A mostani tulajdonosoknak sem kedvük, sem idejük, sem szaktudásuk nincs ahhoz, hogy műveljék a szőlőt – vázolta a helyzetet Oratovszki Józsefné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!