Rábaköz PRINT

2019.03.29. 08:00

Indiából Beledbe vezetett a házaspár útja, de itt nincs megállás

Világutazók címmel indított sorozatunkban a világ körüli útra indult Szabó Evgeniya és Szabó Sándor kalandjait követjük nyomon. Az indiai kiélezett helyzet után Beleden találtak megnyugvást a friss házasok.

Kustor Réka

Világutazóink nemcsak egy-egy adott nép kultúrájával ismerkednek, de az aktuális világhelyzettel is testközelből szembesülnek utazásaik során. Így volt ez Indiában is, ahol a kiélezett indiai–pakisztáni feszültséget tapasztalhatták meg. A határtól alig 200 kilométerre, egy kis faluban volt a szállásuk. 


Mint arról korábban beszámoltunk, február végén légi csapást hajtott végre az indiai légierő Pakisztán területén, fegyveresek táborait semmisítették meg. A két ország közötti feszültség egy indiai félkatonai szervezet ellen február 14-én elkövetett, több mint 40 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet után éleződött ki újra. 


Később a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, amire India egy pakisztáni repülő megsemmisítésével válaszolt. – Hosszú ideje gyűrűzik a harag e két nép között. Egyes elmondások szerint a koreai után a második legpuskaporosabb határ a világon – beszélt Sándor India–Pakisztán mezsgyéjéről.

Evgeniya elmondta: – Egy-egy utcai tüntetésen és az egymás közötti beszélgetéseken kívül átmeneti otthonunkban nem éreztünk nagyfokú feszültséget. Kicsit azért bennem volt a félsz, pláne mikor lezárták a repteret – emlékezett vissza a feleség.


Indiáról elmondta, hogy már az emberek megjelenésében is nagy a különbség Észak- és Dél-India között. – Míg északon magasabbak és világosabb bőrszínűek, addig a dél-indiaiak alacsonyabbak és sötétebb a bőrük színe.

Szabó Evgeniya és Szabó Sándor még Indiában.

Szabó Evgeniya és Szabó Sándor még Indiában.

– Annak ellenére, hogy sok pozitív benyomás is érte őket, ismert, mégis meglepő jelenségekkel is találkoztak:

– Az utcákon gyakran láttunk teheneket, disznót, vaddisznót, kutyát, patkányt, és volt, hogy elefántot és tevét is. A patakok, folyóktömve szeméttel, és óriási a szegénység. Hozzáteszem, nem a turisták által kedvelt helyekről beszélek. A kamerával kezünkben mindig nagy feltűnést keltettünk, ha kiléptünk az utcára. Csak úgy vonzottuk a tekinteteteket – emelte ki Sándor, aki arra is kitért, hogy utazásuk az idegenekbe vetett bizalmon alapszik, mivel nem a turistáknak szánt drága hotelekben, hanem rendszerint magánszemélyeknél találnak szállást. 

A házaspárnak az elmúlt hónapokban azért hiányzott a komfortérzet, no meg a meleg víz. A közös kaland jó kettőssé kovácsolta őket, és a kapcsolatuk is megerősödött. S már a biztonság is adott, hisz nemrégiben hazatértek Sándor szüleihez a Rábaközbe, Beledbe. 


De nincs megállás, a következő úti cél Bécs, majd egy régóta várt találkozás is beteljesül:


– Hamarosan találkozom az édesanyámmal – mondja örömmel Evgeniya, a találkahely pedig Szlovákiában lesz. Tíz hónapja nem láttam, már nagyon várom. Bár öt éve külön élek a családomtól, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot – beszélt a kötődésről és a kisöccse hiányáról is.


Az elkövetkezendő időben szeretnének anyagilag helyrejönni és a technikai felszereltségüket bővíteni. Mint mondják, az elmúlt hónapokban sokat fejlődtek a filmezés terén, így e tudást szeretnék a jövőben kamatoztatni. Kaptak egy megbízást motorostáska-, valamint egy kajakreklám-készítésre. Hogy melyik országban, arról hamarosan beszámolunk. Mert az út folytatódik...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!