Rábaköz PRINT

2019.02.08. 08:00

A falvak tovább működtetnék gazdaságaikat

Februárban véget ér a Start-közmunkaprogram egyesztendős időszaka. Az önkormányzatok folytatnák a termelést, de egyelőre nincsenek konkrét információk az új feltételekről.

Cs. Kovács Attila

Bizonytalanságban vannak a közmunkaprogram révén falusi gazdaságot működtető önkormányzatok vezetői. Nem tudják, milyen rendszerben, milyen támogatásokkal tevékenykedhetnek március elsejétől. Akkor fejeződik be a régi, és ezzel együtt indulna is az új év a Start-programban. A polgármesterek bíznak benne, hogy minden marad a régiben.


– Egyelőre konkrét információ még nem áll rendelkezésünkre a várható feltételekről – fejtette ki a Kisalföld érdeklődésére Barcza Tibor kisbaboti polgármester. – A személyi feltételek nálunk adottak, biztosítani tudjuk a kertészethez és a baromfitelephez szükséges munkaerőt. Az elmúlt években elvégeztük a fontos fejlesztéseket, az eszközbeszerzéseket. Szeretnénk a mostani szintet tartani és működtetni a gazdaságot. Kialakult piacaink vannak és fogyasztóink számítanak a jövőben is a kisbaboti termékekre.


László Attila Mórichidán ugyancsak abban bízik, hogy a régi szabályok szerint dolgozhatnak a községi gazdaságban. Ő is arról beszélt, hogy megbízható információk híján egyelőre úgy készülnek, mintha mi sem történt volna.

 


– A hagyományos kertészeti növényekkel dolgozunk és a napközi konyhánk ellátása az elsődleges feladatunk. A felesleget természetesen értékesítjük. A terveink megvannak, tudjuk, mekkora lesz a területünk és azt is, hogy mennyien vesznek részt a közfoglalkoztatásban – jegyezte meg László Attila.


Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere szintén várakozó állásponton van. A Kisalföldnek azt mondta, várják a részletes tájékoztatót. Őkis szeretnék folytatni a munkát, bár a létszám csökkent náluk. 


– Volt, amikor húsz-huszonkét foglalkoztatottja is volt a programnak. Most heten lesznek, a többieknek jórészt sikerült elhelyezkedniük. Sokan az építőiparban, ezen belül is útépítéseknél találtak munkát. Vannak, akik környékbeli üzemekben helyezkedtek el. Bízom benne, hogy acsökkentett létszámmal is sikerül ellátnunk a feladatot, hiszen a csécsényi portékák mára keresettek lettek – bizakodott Kovács Teodóra. 

Rábaszentmiklóson hasonlóan vélekedett Németh Szabolcs is. A Marcal-parti faluban az egynyári virágokra szakosodtak, illetve a batátatermelésre álltak rá. Sikereket érnek el a piacon, hiszen árujuk nem marad a nyakukon. 


A Kisalföld a megyei kormányhivataltól kért tájékoztatást arról, várhatóan miként alakul áll a Start-közmunkaprogram. Amint megérkezik a válasz, közöljük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!