Rábaköz PRINT

2018.12.04. 13:21

Rendeletet is módosítottak Kapuváron

Emelkedett Kapuvár iparűzésiadó-bevétele. A városvezetés elfogadott egy rendeletmódosítást is, mely szerint kérelem nélküli talajterhelési díj mentességet adnak a 70 éven felüli lakosaiknak.

Kustor Réka

A helyi adók harmadik negyedévi alakulása is napirenden volt Kapuvár képviselő-testülete minapi ülésén. A helyi adóztatásban az elmúlt évben nem volt változás. Nem vezettek be új adónemet és nem emeltek a mértéken sem. „Az iparűzési adóban jelentős emelkedés tapasztalható, amely a gazdasági élénkülésnek és a városban zajló beruházásoknak tudható be" – számolt be az ülésen Borsodi Tamás jegyző. 


Az adó éves mértéke az adóalap 2 százaléka. Ez Kapuváron továbbra is a legnagyobb léptékű helyi adó, s 1046 nyilvántartott adózó fizeti.


Az ideiglenes iparűzésiadó-kötelezettség az építőipari tevékenység végzésére vonatkozik, ha annak időtartama adóéven belül 30 és 181 nap közötti és a vállalkozásnak Kapuváron sem székhelye, sem telephelye nincs. Mint azt a jegyző kiemelte, az ideiglenes iparűzési adó kapcsán vannak elmaradások, ennek kiküszöbölésére lépéseket terveznek. 


Mint az a kimutatásból kiderült, a városban több helyütt épült és épülő társasházak a kommunális adó növekedését hozzák magukkal. A telekadó kapcsán Borsodi Tamás elmondta, csökkent az adózók száma, ami azért örvendetes, mert ezzel együtt emelkedett az új lakást építők száma.


– Az idegenforgalmi adóban pedig úgy tűnik, teljesül az előirányzat – emelte ki Kapuvár jegyzője. A talajterhelési hozzájárulás növekedését egy többéves elmaradás behajtása eredményezte. 


Ugyanakkor rendeletet is módosított a plénum: kérelem nélkül biztosítják a 70 éven felüli kapuváriaknak a talajterhelési díj fizetési kötelezettsége alóli mentességet. A harmadik negyedév végén a gépjárműadót fizetők száma hatvanhárommal, a gépjárműveké közel kétszázzal emelkedett Kapuváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!