Rábaköz PRINT

2018.10.03. 09:00

Ötgenerációs a Harsányi família

Öt generáció él szinte együtt a kónyi Harsányi famíliában. A hét hónapos Soós Rozina mosolyának szülei, nagyszülei és dédszülei mellett az ükmamája is nagyon örül. A kislány boldogsága és orvossága is 87 esztendős ükijének.

Cs. Kovács Attila

Üknagymama lett a kónyi Csaplár Imréné. Irma néni 87 esztendősen érte meg, hogy lánya fiának a lánya életet adott első ükijének. Soós Rozina nemsokára hét hónapos lesz és a nagy család szeme fénye. Az ükmama legszebb napjai azok, amikor találkozhat a kislánnyal. A napokban a keresztelőn is büszkén vette karjaiba.

Csaplár Imrénének hat unokája van és kilenc dédunokája. Közülük a legidősebb Soós- Harsányi Adrienn, aki hét hónappal ezelőtt a megfogalmazhatatlan boldogsággal megajándékozta az ükmamát és persze a déd- és nagyszülőket is. Az egész család Kónyban él, így gyakran vannak együtt.


– Dédmamám nagyon várta már az ükunokáját. A férjemmel régóta együtt vagyunk, így esélyes volt, hogy rövidesen baba születik nálunk. Nagyon boldog volt és én is örülök neki, hogy így alakult az életünk és köztünk lehet ő is, és találkozhat vele a kislányom – mondta a Kisalföldnek Soós- Harsányi Adrienn. – Ezáltal nagyon sok olyan élmény érheti Rozinát, ami a legtöbb gyereknek nem adatik meg. Azt is jó látni, hogy a család idősebb tagjai mennyire örülnek neki, a pici babának. Arra törekszünk, hogy minél többször lehessen velük. 


Soós-Harsányi Adrienn nagy- mamája, azaz a dédi mama, Harsányi Józsefné azt is elárulta, hogy családjukban már van „ükmamaság". 

 

Soós Rozina és anyukája, Soós-Harsányi Adrienn, nagypapája, Harsányi Gábor, dédmamája, Harsányi Józsefné és ükmamája, Csaplár Imréné. Fotó: Domnanics Ákos

Soós Rozina és anyukája, Soós-Harsányi Adrienn, nagypapája, Harsányi Gábor, dédmamája, Harsányi Józsefné és ükmamája, Csaplár Imréné. Fotó: Domnanics Ákos


– A férjem nővérének van ükunokája és szerencsére édesanyám is megtapasztalhatta ezt az érzést. Nagy-nagy boldogság, hogy megérhettük dédunokánk születését, az meg különösen nagy dolog, hogy édesanyám velünk van nyolcvanhét évesen, jó egészségben – fogalmazott Harsányi Józsefné.


Irma néni is elmondta, milyen érzések kavarogtak benne, amikor megszületett kis ükije. 


– Gyakran betegeskedtem, műtéteim is voltak, ezért egy kicsit csodálkoztam, hogy ajándékként megkaphattam ezt a gyönyörűséget, az ükunokát. Régre tudok már visszaemlékezni, de ilyen még nem volt a családunkban és a szüleim, nagyszüleim sem beszéltek róla soha. Most, hogy a keresztelője volt a kislánynak, az atya is megjegyezte, ő sem vett még részt ükmamás keresztelőn. Igaz, az egészségem a magas kor ellenére azért rendben van, de a lábaim fájnak. Érdekes viszont, hogy amikor azt a pici kislányt az ölembe ültetik, elmúlik minden fájdalom és baj. Nagyon boldog vagyok, hogy ekkora család vesz körül öreg napjaimban. Csak sokáig legyenek még együtt és örülhessenek egymásnak, azt kívánom – fejtette ki gondolatait Csaplár Imréné. A Kisalföld megkérdezte: mit tanít meg a kis Rozinának, ha majd nagyobb lesz? „Tisztelje az embereket és becsülje meg a másik munkáját. Ha így tesz, ő is elvárhatja a tiszteletet. Ha ezt megtanulja, könnyen boldogul az életben" – adott bölcs tanácsot Irma néni.

Kónyi ükök


2017. július 15-én írtunk arról, hogy a szintén kónyi Bojnár Sándor és felesége, Irma néni ükszülők lettek. Ők úgy fogalmaztak annak idején, hogy azt gondolták, nagyobb boldogság, mint szülőnek lenni, nincs a világon. Aztán amikor nagyszülők lettek, újra átélték a csodát. A dédunokáknál ugyanígy éreztek, de amit az ükunoka ad, nem foglalható szavakba. Azóta az ükpapa, Sándor bácsi sajnos elhunyt, Irma néninek a nagy család, köztük az ükunoka nyújt vigaszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!