Rábaköz PRINT

2018.10.04. 12:44

Nyolc rábaközi falu kivált, és a Győr környéki orvosi ügyeletet választotta

Nyolc község távozik jövő év elején a csornai háziorvosi ügyeleti társulásból. A kónyiak, győrsövényháziak, beziek, fehértóiak, kisbabotiak, rábacsécsényiek, mérgesiek, rábaszentmihályiak Győrben vehetik igénybe az ügyeleti ellátást. A polgármesterek úgy nyilatkoztak: falvaik hosszú távú érdeke a váltás.

Cs. Kovács Attila

[namelink name="Szalay Imre"], az ügyeleti társulás gesztortelepülése, Bősárkány polgármestere megerősítette a Kisalföld információit. 


– A községek júniusban és júliusban értesítettek bennünket a döntésükről. A törvény szerint hat hónap múlva történhet meg a váltás, azaz jövő januárban és februárban. A változásról tájékoztattam a maradó településeket, hiszen a társulás további működését is befolyásolja a kialakult helyzet. Hatezerrel csökken ugyanis az ellátottak létszáma. Az egyik lehetőség az lenne, ha a társulás fenntartásához az önkormányzatok által lakosonként évente befizetett hozzájárulást, a mostani kétszáz forintot megemelnénk. A másik, ha bővítenénk a körzetet, azaz új községek csatlakoznának hozzánk. Hamarosan egyeztetünk az elfogadható megoldásról – fejtette ki Szalay Imre. 

Szalay Imre

Szalay Imre

Az egyik legnagyobb kiváló a társulásból Kóny. [namelink name="Aller Imre"] polgármester azt hangsúlyozta, hogy a helyiek hosszú távú, biztonságos ellátása érdekében csatlakoztak a Győr környéki ellátáshoz, melyet a Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Közhasznú Kft. biztosít. A váltás jövő januártól lép életbe.


– A csornai ügyeleti társulás a Győr környékihez képest kicsi, a benne együttműködő falvak komoly hozzájárulásával lehet működtetni. A Győr környéki működési költségeit az egészségbiztosítási pénztártól kapott támogatás fedezi. Ott folyamatosan két orvos ügyel, egyébként a sürgősségi és a hétvégi kórházi ellátás is csak Győrben biztosított – fogalmazott Aller Imre.  

Aller Imre

Aller Imre

A kónyi polgármester úgy véli, Csornán és környékén orvoshiány van, hiszen több háziorvosi praxis betöltetlen. Ráadásul, tette hozzá, a jelenleg is praktizálók közül jó néhányan nyugdíjasként dolgoznak. „Ha ők úgy döntenek, nem dolgoznak tovább vagy nem vállalnak ügyeletet, veszélybe kerül az ügyeleti ellátás. Mi ezt szeretnénk meg-

előzni a lakosok érdekében" – jelentette ki Aller Imre.

Varga László, az ügyeleti társulás gépkocsivezető koordinátora és kollégái jövőre nyolccal kevesebb községbe szállítják a doktorokat. 

Dr. Balázs Mihály, Bágyogszovát háziorvosa, az ügyeleti társulás szakmai vezetője szerint az orvoshiány és a magas életkor országos probléma és nem csak a Rábaközre jellemző. Ő is úgy véli, át kell gondolni a társulás további működését.

Dr. Balázs Mihály

Dr. Balázs Mihály

– Az ügyelet gazdaságilag kerül nehezebb helyzetbe. A tizenhat százalékos létszámcsökkenés tizenhat százalékkal csökkenti a finanszírozást is. A kérdés, hogy ki pótolja majd a kieső bevételt. Az igénybevétel persze kevesebb lesz a nyolc falu kilépésével, de eddig sem a kocsifutás, vagy a fogyóeszköz költsége volt nagy. A bérek jelentik a komoly kiadást, amit viszont akkor is ugyanúgy fizetni kell, ha csökken a támogatás. Nyilván az érintett településeknek tárgyalniuk kell a lehetőségekről – mondta a Kisalföldnek dr. Balázs Mihály. 


A csornai körzetben 23 háziorvosi praxis van, háromban hiányzik az orvos. Ezeket helyettesítéssel pótolják. Dr. Balázs Mihály kérdésünkre megjegyezte: az orvosok egy része úgy véli, az ügyelet vállalása hozzátartozik hivatásukhoz. Más részük, mivel muszáj, vállalja vagy helyettest kér fel maga helyett. Vannak doktorok azonban, akik mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen ügyeleti órákat teljesíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!