Rábaköz PRINT

2018.10.23. 21:01

Nagy István Bősárkányban: 1956 felelősségvállalásra tanít minket

Őszi forradalmunk az egyik legszebb történelmi tett - fogalmazott Nagy István miniszter.

kisalfold.hu

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Bősárkányban, ahol a Fő téri emlékműnél tartott közös koszorúzás után ünnepi műsor következett a Művelődési Házban.

Nagy István agrárminiszter és Szalay Imre polgármester. Fotó: Bánhegyi István

Nagy István agrárminiszter és Szalay Imre polgármester. Fotó: Bánhegyi István


[namelink name="Nagy István"] szónoklatában úgy fogalmazott: "a visszaemlékezésekből tudjuk, hogy nem csak Mosonmagyaróváron, de itt, Bősárkányon is, a fiatalok, amikor megérezték a függetlenség szelét, áthatotta őket a bátorság, és nyíltan szembeálltak a diktatúrával. Világosan és érthetően nemet mondtak a nemzetvesztő politikára. Bizony korán felismerték, hogy „a forradalom elsősorban nem azt jelenteti, hogy fegyvert fognak a pesti srácok. Vagy, hogy benzines palackokat dobálnak a tankokra." Nem az elnyomó ellen fordítandó erőszakot jelentette a forradalom, hanem a sokakban egyszerre megérlelendő elszántságot: azt, hogy a bátorság felülkerekedett a nemzetet sújtó megfélemlítésen. Büszkén és bátran született újjá a nemzet."

 

Fotók: Bánhegyi István

Fotó: Bánhegyi István

A miniszter hangsúlyozta: "őszi forradalmunk az egyik legszebb történelmi tett, olyan, amely a mai napig formálja gondolkodásunkat."


Nagy István beszédében kiemelte: "Ma Magyarországon szabadságban és biztonságban élünk, van magunk választotta, reményteli jövőnk – szemben a diktatúrával, amelyben csak lefojtott életerők voltak és bedeszkázott égbolt."


˝Az elmúlt évek során verejtékes munkával építettük újjá az országot. Felelősséggel és cselekvő akaraterővel erősítettük meg keresztény gyökereinkből fakadó nemzeti hagyományainkat.

 

Mindezt azért tettük, mert lelkünk, érzésünk, Babits Mihály szavaival élve, olyan örökséget kapott, melyet nem dobhatunk el. A világot nem szegényíthetjük, különben hogy szolgálhatnánk népünket, ha meg nem őrzünk minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja˝ - hallhattuk.

Fotó: Bánhegyi István

Fotó: Bánhegyi István

˝1956 a felelősségvállalásra tanít minket. Arra, hogy nemzeti közösségünket csak úgy tarthatjuk egyben, ha megerősítjük a családokat, a nemzet legfontosabb egységét. Hiszen mi más lehetne egy társadalom legfőbb ereje, mint a gyermek, akinek szüksége van a családja szeretetére, a társadalom megbecsülésére, az általa nyújtott biztonságra, támaszra, segítségre. Csak a családban lehet megtapasztalni a szeretetközösség erejét - " fogalmazott a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!