Rábaköz PRINT

2018.10.29. 08:00

Mihályi története - Prédiumból faluközösséggé váltak

Nyolcszázhúsz évvel ezelőtti Mihályi első írásos említése. A falu történetét többek között a Csák, Kisfaludy, Rátky vagy a Barthodeiszky család alakította.

Kustor Réka

Hagyományteremtő szándékkal nemrég rendezték meg az első Rábaközi Diáktalálkozót a rábaközi felsősök számára Mihályiban. A rendezvény alkalmat adott arra, hogy a tanulók bemutassák intézményüket, településüket, hagyományaikat; s nem utolsósorban ismerkedjenek egymással.


Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna is ezen értékek felvonultatása köré építette előadását, dr. Kiss Jenő nyelvészprofesszor, a község díszpolgára pedig a 820 éves falutörténetet foglalta össze a hallgatóknak. Mihályit első alkalommal egy 1198-ban kelt oklevélben említik mint prédiumot, azaz kisebb mezőgazdasági központot. Ekkor hatvanheten éltek a faluban.

 

Sok titkot és emléket őriznek a mihályi Dőry-kastély falai.

Sok titkot és emléket őriznek a mihályi Dőry-kastély falai.Ebben az oklevélben az áll, hogy Imre király Csák Ugrin győri püspöknek adományozza Pál soproni várjobbágy Mihály (Mihal) nevű prédiumát, mert azt felségsértés bűnében elmarasztalták. Így került a település a Csák nemzetség kezére. A birtokot minden tartozékával együtt megkapta, beleértve 9 házas szolgát, 10 nőtlen szolgát és 4 házas szabadost is.


A község történetében fontos dátum volt 1223, mikor Csák Miklós engedélyt kér II. András királytól, hogy a prédium helyére falut telepíthessen. Ekkortól beszélhetünk Mihályi faluról. A falu látványossága a Dőry-kastély, melyet az 1560-as évek elején Ládonyi Demeter építtetett. Az 1700-as évek végétől a Fiáth és a Barthodeiszky család birtokolta a kúriát, tőlük vásárolta meg az 1800-as évek derekán a Dőry család és alakíttatta át az épületet neogót stílusban.

 

Dr. Kiss Jenő nyelvészprofesszor Mihályi történetéről mesélt.

Dr. Kiss Jenő nyelvészprofesszor Mihályi történetéről mesélt.


Mivel a kastély utolsó ott élő birtokosai a Dőryek voltak, ma is az ő nevüket őrzi az építmény. Védett parkjának fáit még I. Dőry Miklós ültette 1860-ban. Az elbeszélések szerint 1440-ben Erzsébet királyné Ulászló elől menekülve megszállt a kastélyban és az elrabolt koronát egy odvas fűzfába rejtette el. (Kisalföld, 2017. június 11.)


Még egy érdekesség is napvilágra került. Az államosítás után Dőry Miklós vendégkönyvét tüzelőnek használták el. A tűz martalékává vált papírlapok mintegy kétszáz évre visszamenőleg tartalmaztak értékes adatokat a falu történetéből. A morva lovagi nemzetségből származó Barthodeiszky család 1780-tól bírt nagyobb birtokokkal Mihályiban. Barthodeiszky Ignác, Sopron vármegye táblabírájának leánya volt Klementina, a zárdaiskola alapítója.

 

Barthodeiszky Klementina a mihályi zárdaiskola alapítója volt.

Barthodeiszky Klementina a mihályi zárdaiskola alapítója volt.A kisasszony Bécsben élt, s a birtokukon lévő cselédház átalakításával álmodta meg az iskola létesítését. Az álomból valóság lett, s 131 évvel ezelőtt elkezdődött a leány tanulók oktatása az irgalmas rendi tanító nővérek vezetésével. Klementina kisasszony alapítványából és más adományokból tartották fenn, szépítették az iskolát. Halála után vagyona egy része a zárdaiskolára szállt, ezzel alapot teremtve a falu első iskolájának fennmaradásához. (Kisalföld, 2017. november 19.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!