Rábaköz PRINT

2018.10.08. 09:00

Lendületben van Árpás

Három hónapja vette át Szabóné Kovács Alice Árpás vezetését. Sűrű volt az eddigi programja.

Kustor Réka


Júliusban számolt be lapunk arról, hogy időközi polgármester-választást tartottak Árpáson a korábbi elöljáró lemondása nyomán (Kisalföld, 2018. július 11.). A község új vezetője, Szabóné Kovács Alice korábban is a képviselő-testület tagja volt. Ezúttal az eltelt három polgármesteri hónapjáról kérdeztük.

– Mozgalmas időszak volt – kezdte Szabóné Kovács Alice, aki nem sokkal hivatalba lépése után egy sajnálatos esemény szervezésével kezdte meg munkáját. A falu első polgármesterétől, Feller Sándortól vettek ugyanis végső búcsút.

Szabóné Kovács Alice az árpási templom rendbetételének ügyében felvette a kapcsolatot az egyházmegyével.

A falut érintő ügyekről is tájékoztatta a Kisalföldet: – Jól halad a közmunkaprogram. A betakarítással végeztünk, a savanyúságokat elraktároztuk. A cékla savanyítása még hátravan és a fóliában hagytuk még a zöldpaprikát és a paradicsomot. A terveink között szerepel, hogy betelepítjük spenóttal – beszélt a hat közmunkást foglalkoztató programról. Hozzátette, Árpás, Mórichida, Rábaszentmiklós az általuk vállalt terményeket rendszeresen leszállítja az óvodába. A közös konyháról látják el az időseket, és az óvodásokat is. Igyekeznek önellátóvá tenni a konyhát. 

A sikeres pályázatuknak köszönhetően befejeződött az Erzsébet utca murvázása, s a korábban megfogalmazottak szerint a játszótéri közkutat is üzembe állították


Rossz állapotban vannak viszont az egyházi ingatlanjaik, a plébánia, a kápolna és a templom is. – Ez ügyben felvettem a kapcsolatot a Győri Egyházmegyével, nyitottan fogadtak. Egy építész felmérte az épületek állapotát, felújítási sorrendet állít fel. Ezt követően a plébánossal egyeztetve kérjük majd az egyházmegye segítségét. Első lépésként a templom feltelt csatornája esett át tisztításon – emelte ki a polgármester. 


Az önkormányzati tulajdonban lévő kultúrház melletti ingatlan és a faluház statikai vizsgálatát is kezdeményezték. Ezek ismeretében az épületek későbbi hasznosítására is vannak terveik. Pályázati támogatás függvényében a tájház kialakításának gondolata is megfordult a községvezető fejében. 


S több mellett egy találkozót is kiemelt. Meghívást kaptak az ezeréves falvak találkozójára Bakonybélbe.

– Az árpási révet annak idején a bakonybéli apátságnak ajándékozta Szent István király. Az alapító levélben szereplő tíz községet látták vendégül. Hangulatos, szép találkozó volt – emlékezett vissza Szabóné Kovács Alice.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!