Rábaköz PRINT

2018.10.06. 09:00

A frontvonalban mintázta meg a Monarchia főtisztjeit

A kapuvár-gartai Lukácsy Lajos a XX. század elején elismert szobrászként tevékenykedett. Az első világháború kitörésekor hadiszobrászként dolgozott, majd a háború után a hősöknek állított emlékeket.

Cs. Kovács Attila

Lukácsy Lajos kapuvár-gartai születésű szobrászról jelent meg könyv a közelmúltban. Dr. Varga József helytörténeti kutató a művészt mint hadiszobrászt mutatja be. Felsorolja frontbeli tevékenységét, amikor a főtiszteket örökítette meg és Lukácsy háború utáni munkásságát is megismerheti az olvasó. A művész nevéhez összesen tizenhárom, a hősökre emlékező alkotás fűződik.

 

Lukácsy Lajos Böhm Ermolli tábornokkal, illetve a róla készült szoborral 1917-ben, Lembergben.


Az 1876-os születésű Lukácsy Lajost a háború kitörésekor egészségi állapota miatt frontszolgálatra alkalmatlannak minősítették. A már ismert és „felkapott" szobrász megrendelései azonban visszaestek. Arra törekedett, hogy a császári és királyi sajtóhadiszállás kötelékébe kerüljön, ami 1916-ban sikerült. A szervezet a birodalom művészeit fogta össze: írókat, festőket, szobrászokat, fotóművészeket, színészeket. Feladatuk az volt, hogy megörökítsék a fronton szolgáló katonák hősiességét. A sajtóhadiszállás kötelékébe tartozók a hadműveleti területen is szabadon mozoghattak. Lukácsy elsősorban a parancsnokokat mintázta meg.

 

Lukácsy Lajos összesen 13 emlékmű felállításában közreműködött a háború után. A számmal a szobrászok középmezőnyébe tartozik. Kortársai, Manno Miltiades 90 alkotást készített, Kisfaludy Strobl Zsigmond 23-at, Kallós Endre 29-et. Igaz, a kapuvári művész csak rövid ideig dolgozhatott, hiszen 1927-ben elhunyt.

Készített embernagyságú, de akár másfélszeres méretben is szobrokat. Mellszobrokat, reliefeket, plaketteket. Ezek közül többnek nyoma veszett, egy részük megsemmisült, de korabeli fotók maradtak fenn néhányukról. Az egyik legtöbbet emlegetett műve Böhm Ermolli tábornokról készült 1916 októberében. Ült neki modellt a hadszíntéren egy Andrássy gróf, Edelheim gróf, Bartha vezérkari ezredes, illetve tábornokok, ezredesek és Maróthy Kálmán alezredes is.


Dr. Varga József leírásában kitér rá, hogy Lukácsy Lajos hadi alkotásai a háború alatt rendezett kiállításokon is szerepeltek. Tartottak ilyet Bécsben, Budapesten, Lembergben. Negyven nagyobb és összesen száz kisebb tárlaton mutatták be a fronton készült műveket. A művész 1918 nyaráig volt a galíciai front mögött, majd végleg hazatért. A háború utáni első felkérést Sopronból kapta. Gyóni Géza, az orosz hadifogságban elhunyt költő emléktábláját készítette el.

 

Lukácsy Lajos Gartán született 1876-ban, édesapja bognármester volt. Szülei Kismartonban íratták iskolába, hogy elsajátítsa a német nyelvet. Ezután Budapesten, az Iparművészeti Iskolában végzett díszítő szobrász szakon, később az országos Mintarajziskola és Rajztanárképzőben kapott oklevelet. Gyakorlati tapasztalatot Strobl Alajos és Fadrusz János műtermében szerzett. 1927-ben Kapuváron, a szülői házban hunyt el. Három lánya született, leszármazottakról azonban az életét feldolgozó dr. Varga József nem tud.

1916-tól országos szinten is egyre több emlékművet állítottak az elesettek tiszteletére. Előbb magánszemélyek kezdeményezésére, később viszont már a politika is szorgalmazta ezt. 1917-ben fogadták el a törvényt, mely arról rendelkezett, hogy minden település állítson méltó emléket hős fiainak. A szobrászok sok feladatot kaptak. Lukácsy is, noha a könyv írója szerint ő is érezte, hogy a küzdelmet, melyet a katonák vívtak a fronton, illetve 

a hősiességet és önfeláldozást szinte lehetetlen formába önteni. Lukácsy Lajos az ország egész területén alkotott, összesen tizenhárom emlék- művet: Ácson, Bácsbokodon, Bősárkányban, Farádon, Lőrinciben, Mezőkeresztesen, Ózdon, Pusztaföldváron, Szilban, Újpesten, Úriban, Valkón, Zagyvarékason. 1927-es, korai halála akadályozta meg abban, hogy folytassa a munkát.


A hadiszobrász Lukácsy Lajos című könyvet a kapuvári önkormányzat adta ki. A közelmúltban a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának rendezvényén mutatták be a nagyközönségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!