Rábaköz PRINT

2018.05.30. 09:00

Önkéntes polgármester füvet nyír Szigetközben

Összefogott az utca, társadalmi munkában járdát építenek Répceszemerén, úgy, hogy az önkormányzat állja a 1,5 milliós anyagköltséget. A munka kétharmadával végeztek, utcabállal ünneplik majd meg az új betoncsíkot.

Cséfalvay Attila

Önkénteskedett az a szigetközi polgármester is, aki településén szabadsága terhére napokig nyírta kistraktorral a füvet, méghozzá közterületen 1980 és 1985 között a Magyarországon végzett fejlesztések egy részét – húszmilliárd forint értékben – társadalmi munkában végezték. Ma már kimutatható adatok nincsenek arról, hogy az önkéntes munka mekkora értéket teremt, szerencsére azonban a helyi kezdeményezések tovább élnek. 

Répceszemerén társadalmi munkában építenek járdát a Szent Imre utcában. A régi, széttöredezett, fűvel és gazzal benőtt betonmaradványok helyére új épül a gyalogosoknak. 


Az utcában élők lapátot, kapát és ásót ragadtak, zsaluznak, betonoznak. Az anyagot az önkormányzat állja a sajátköltségvetéséből. 


„Másfél millió forintot költünk a járdára így is, nagy segítség, hogy összefogtak az utcabeliek. Hetek óta dolgozunk, nagyjából, lassan végzünk" – mondta Radics László polgármester. 


„Néhány éve egy ideköltöző barátomnak panaszkodott egy fiatalasszony, hogy katasztrofális állapotban van a járdánk, esünk-kelünk. Ekkor jött az ötlet, hogy építsünk újat. Összefogtunk, segítséget is kaptunk, s nekiláttunk a munkának. Akinek van egy kis szabadideje, beszáll: nemcsak a saját portája előtt, hanem végig a teljes szakaszon. Sőt, a falu más részeiről is érkezik segítség: ha valaki jön a barátnőjéhez, ő is lapátot ragad, betont kever egy-két órára. Egy biztos: ha elkészül, utcabállal ünnepeljük meg az összefogás eredményét" – mondta a Kisalföldnek az utcában élő Balogh Károly, akitől a kezdeményezésről hallottunk. 


Máshol sem ritka az önkéntesség, bár azért az nem mindennapi, hogy „napok óta a polgármester ül a kistraktoron, s nyírja a füvet a közterületeken" – erről számoltak be a megye egyik településéről lapunknak múlt héten. Úgy tudjuk, a szigetközi településvezető szabadságot vett ki, hogy ellássa a munkát, s egy kicsit pihentesse az előző hétvégén (is) leterhelt közfoglalkoztatottait. Megkerestük, de a polgármester szerint neki természetes volt, hogy besegít a közérdekű munkába, ennél többet nem kívánt mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!