Rábaköz PRINT

2018.05.10. 09:00

Anya és lánya együtt érettségizik Csornán

A csornai hunyadis diákok többsége így vélekedett a tegnapi történelemérettségiről: "lehetett volna nehezebb is". Azaz könnyebb kérdéssort kaptak, mint amire számítottak.

Cs. Kovács Attila

Anya és lánya, a farádi Tóth Attiláné és Tóth Viktória együtt érettségiznek a csornai Hunyadi János Középiskolában.Külön tanultak, de egy-egy tételt azért közben egyeztettek. A történelemvizsgán különböző témaköröket választottak. Az édesanya levelező tagozaton járta ki a gimnáziumot.


– A mai világban alapvető az érettségi, ezért iratkoztam be a gimibe. Kedvet kaptam a tanuláshoz, szeretnékfőiskolára menni. A felnőttszakápolói végzettség megszerzése a cél, a tudásomat pedig a munkahelyemen, a MargitKórházban kamatoztathatom – mondta a Kisalföldnek Tóth Attiláné.


Aztán azt is elárulta: nem együtt készültek a lányával, de megbeszélték a tételeket. A feladatsor természetesen ugyanaz volt mindkettejük számára.


Az angol következik


– Biztos vagyok benne, hogy sikerült – jelentette ki Tóth Viktória. Ő Magyarország XVIII. századi népesedéséről értekezett, illetve a szovjet tömb kereskedelméről. Édesanyja a nyilas korszakról, valamint az ipari forradalomról írta dolgozatát. 


Tóthék tegnap délután még az angol tananyagot nézték át, hiszen ma azzal folytatják a vizsgákat.


Az idei könnyebb volt


Borsos Bianka Zalaegerszegről érkezett Csornára, kollégista volt. Ő is nehezebb vizsgára számított történelemből.

– Megnéztük a tavalyi érettségit is és ahhoz képest az idei könnyebb volt szerintem. Sokat készültem rá az elmúlt hetekben és szerencsére nem is volt megerőltető a feladatsor. Az esszékérdések közül az ipari forradalmat és a nyilas korszakot választottam – mondta.


Jól jött a gyakorlás


Iskolatársa, a szili Horváth Milán jóra értékelte a teljesítményét. Megjegyezte: jól jött, hogy az iskolában számos lehetséges esszéfeladatról volt szó korábban.


– A feladatsor első részében több forrás volt, mint amire számítottam. Ez nagy segítséget jelentett, mivel a kérdésekközül néhány félrevezetett. A forráshoz visszatérve azonban egyértelmű lett a válasz – tette hozzá Horváth Milán.


Rövid válaszokat kértek


– A történelem írásbeli érettségi idén is két részből állt – tudtuk meg Szalay Balázstól, a Hunyadi-középiskola tanárától. 


– Az első rész egyszerű, rövid válaszokat igénylő feladataiban volt kérdés a kereszténység születéséről, az angol kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról és a dualizmus korának gazdaságáról. A vaktérképes feladatban pedig az Árpád-kori Magyarország területeit és egyes városait kellett azonosítani. A tizenkét rövid feladat közül öt vonatkozott a XX. századra: az első világháborút két feladat érintette, de rákérdeztek a Horthy- és a Kádár-korszak kezdetére és az ENSZ működésére is. Több olyan témát is érintettek a feladatok, amelyekről gyakran hallani a hírekben. Ilyen volt az iszlám, az antiszemitizmus, 1956 vagy az iskolai szegregáció és integráció kérdése. 


Négyből két téma


A második részben négy téma közül kellett a diákoknak választaniuk kettőt és összefüggő fogalmazást írniuk. 


– Az idei érettségin sem adták könnyen a pontokat, de a változatos feladatok sok témát átfogtak. Mindegyik témát érintettük a felkészülés során, és bízom benne, hogy az írásbelin elérhető száz pontból minél többet gyűjtöttek a tanítványaim – jegyezte meg Szalay Balázs.

Címkék#Csorna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!