Rábaköz PRINT

2018.04.05. 09:00

Rábaközből származó családok a tengerentúlon keresték a boldogulásukat

Egy rábaközi kis község, Vica és az Amerikai Egyesült Államok közti kapcsolatról mesélt történeteket Horváth Győző. A néprajzkutató és helytörténész egy amerikai újságcikket olvasva állította össze elbeszélését.

Cs. Kovács Attila

Magyar nyelvű, magyar vonatkozású, de amerikai újságból ollózott cikk akadt Horváth Győző kezébe a minap. A farádi néprajzkutató és helytörténész egy egész családregényt olvasott ki belőle, hiszen ismerte az írás szereplőit és leszármazottaikat, rokonaikat. A Kisalföldnek is beszélt szülőfaluja, Vica óceánon átnyúló kapcsolatairól.


– 1948-ban, azaz hetven évvel ezelőtt jelent meg az újságcikk az Indiana állambeli South Bendben. Vági Istvánról és nejéről, ötvenedik házassági évfordulójukról szól a beszámoló. „A South Bend-i magyarság két öreg, becsületes, mindig a tisztesség útján járó tagja" – így jellemezte az újságíró a házaspárt. VágiékVica községből vándoroltak ki Amerikába 1912-ben, két fiukkal. Én pedig az apai nagyanyám testvére, Gulyás József iratai között találtam rá az újságra, ugyancsak Vicán. A család ezek szerint hazaküldte a róluk szóló írást. Nyilván büszkék voltak rá – mutatta be a történet szereplőit Horváth Győző.


Vági István 1872-ben született és 1898-ban vette el feleségül Marácz Máriát Vicán. Miután kivándoroltak, a családfő egy konyhán dolgozott, onnan is ment nyugdíjba. Fiai is kint alapítottak családot. Az anyaországgal nem szakadt meg a kapcsolata. Rendszeresen levelezett az itthoniakkal.

 

Horváth Győző egy régi újságcikkből  egy egész családregényt állított össze.

Horváth Győző egy régi újságcikkből egy egész családregényt állított össze.


– Vágiéknak a faluban, az úgynevezett Daraberdőben volt birtokuk, amit bérbe adtak. Az Amerikát szintén megjárt Gulyás József kezelte a birtokot. Rendszeresen tájékoztatta a tulajdonosokat az ingatlan helyzetéről. Úgy tudom, a Vági család akkoriban rá is szorult az erdő amúgy nem számottevő bérleti díjára.


Gulyás József tehát maga is világot, Amerikát látott ember volt. Gyári munkásként dolgozott az óceánon túl, Clevelandben, aztán még az első világháború kitörése előtt hazatért, a harcokban huszárként szolgált. A sors fintora, hogy nem ez maradt az egyetlen és utolsó USA-beli kapcsolata a famíliának. Gulyás József lánya, Gulyás Mária ugyanis 1956-ban szintén elhagyta Magyarországot. A férje egy budapesti bank magas rangú tisztviselője volt és a háború után kényszerült arra, hogy elhagyja hazáját. Felesége a kislányukkal édesapja vicai házában talált menedéket.


Folyamatosan kérvényezte, hogy férje után mehessen, de sokáig nem kapott engedélyt erre. 1956-ban aztán a hatóság beleegyezett az utazásba, már a repülőjegyet is megrendelték. November végén indultak volna útnak. Közben kitört a forradalom, de a vicai család nem is gondolta, hogy befolyásolná terveiket.

 

Gulyás József (alsó sorban jobbról az első) kivándorolt Amerikába az 1900-as évek legelején. A felvétel magyar barátaival örökíti meg.

Gulyás József (alsó sorban jobbról az első) kivándorolt Amerikába az 1900-as évek legelején. A felvétel magyar barátaival örökíti meg.


A szovjetek is bejöttek már, de az asszony nyugodtan ült otthon, a fiókban a repülőjegyekkel és várta a kijelölt napot. Végül az ismerősök mondták neki, repülővel már sehova nem tud menni, esetleg a zöldhatáron keresztül van arra esélye, hogy férjével találkozhasson. Az én édesapám segítette aztán, lovas szekérrel vitte ki őket a határra és mutatta meg az irányt. Azt hiszem, amíg éltek, hálásak voltak ezért az apámnak – fogalmazott Horváth Győző.


A történet azonban még nem ért véget ezzel. A kör Horváth Győző 1989-ben megjelent Vica-könyvével zárult be. A rokonság ugyanis kiküldött egy példányt a távolba szakadt családtagoknak.


– Gulyásék nagyon szép levelet írtak nekem, miután elolvasták a szülőfalujukról szóló kiadványt. Hálás szívvel idézték fel a családunkkal kapcsolatos emlékeiket. Féltve őrzöm soraikat és nagy becsben tartom. A szülők azóta meghaltak, de Gulyásék lánya, Lívia, akivel annak idején együtt jártam a hegedűórákra, még akár élhet is. Hírem azonban azóta sincs róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában