Rábaköz PRINT

2018.04.24. 15:05

Az írógép mögött ünnepeltek Csornán

Az iskola egyik gépírástanára, Horváthné Schlakker Gabriella hívta vissza tanítványait tízperces gépelésre, így ünnepelve az intézmény alapításának hetvenedik évfordulóját.

A Hunyadi János Középiskolában, azaz jogelődjében már az 1970-es években volt gépírásoktatás. Az 1981–82-es tanévtől kezdve a fakultatív tantárgyak megjelenésekor a diákok ötödik tárgyként választhatták és érettségi vizsgát tehettek belőle. Az 1996–97-es tanévtől a gyakorlati érettségi vizsgát felváltották a szakmai képzések. Elsőként a gépíró-szövegszerkesztő szakképzés indult el. Néhány év múlva már versenyeken is részt vettek a hunyadisok. 


Az iskola egyik gépírástanára, Horváthné Schlakker Gabriella hívta vissza tanítványait tízperces gépelésre, így ünnepelve az intézmény alapításának hetvenedik évfordulóját.


– Harminchat esztendeje vagyok a pályán, nagyon sok tanulót, felnőttet tanítottam meg a tízujjas vakírásra – mondta Horváthné Schlakker Gabriella, az intézmény pedagógusa.

Mindhárman a Hunyadi diákjai voltak, gépírást is tanultak és mindhárman pedagógusok lettek. Jakab-Horváth Andrea, Gecsényi Zoltán és Szabó Erik." border="0" class="kepkeret" data-id="2789025" src="/wp-content/uploads/2018/04/5388592_1.jpg?verz=1524568114" style="width:250" title="

Mindhárman a Hunyadi diákjai voltak, gépírást is tanultak és mindhárman pedagógusok lettek. Jakab-Horváth Andrea, Gecsényi Zoltán és Szabó Erik." />

Mindhárman a Hunyadi diákjai voltak, gépírást is tanultak és mindhárman pedagógusok lettek. Jakab-Horváth Andrea, Gecsényi Zoltán és Szabó Erik.


– Úgy gondoltam, megszólítom jelenlegi és volt tanítványainkat, hogy tízperces másolással tisztelegjenek iskolájuk előtt. A felhívásom várakozáson felül sikerült és százötvennégyen csatlakoztak. A másolószöveget intézményünk hetvenéves történetéből állítottam össze. Fantasztikus érzés volt tanítványaimat – akik közül többen már a kollégáim is – ismét az írógép mögött látni. Harminc évvel ezelőtt végzett diákjaim is eljöttek, akik még az iskola alagsorában kialakított gépíróteremben, mechanikus írógépeken sajátították el a tízujjas vakírást. A százharminchét gépíró összesen 238.289 leütést teljesített.


A legmagasabb leütésszámot egy volt közgazdasági szakközépiskolás tanítvány, Tóth Bence produkálta, egészen pontosan 3671-et. Visy László, Rábapordány jelenlegi polgármestere 2700 leütést írt hibátlanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!