Rábaköz PRINT

2018.02.26. 08:00

Sok ház épül, a régieket felújítják - Az önkormányzatok igyekeznek támogatni a fiatalokat

Vannak községek, ahol inkább a régi házak kelnek el, más falvakban az építkezési kedv a nagyobb.

Kustor Réka

Rábaközi településvezetőket kérdeztünk arról, hogy a fiatalok, akik helyben maradnak, milyen támogatásra számíthatnak.


Máshonnan is érkeznek

Szilban inkább a használt ingatlanok felújítása a jellemző, de néhány új ház is épül évente. A polgármester, Lengyel Oszkárné elmondása szerint jellemzően helyben maradnak a szili fiatalok, sőt, más településről is érkeznek betelepülők.


Építkezés esetén Szilban a támogatás rábaközi szinten is magasnak mondható. Aki a feltételeknek megfelel, akár 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatást, valamint 500 ezer forint kamatmentes kölcsönt kaphat. Bár újabban nagyobb érdeklődés mutatkozik az üresen álló ingatlanok iránt, még így is sok az elhagyatott, romos épület a faluban. A kisközségek esetében erre megoldást a kisajátítás jelenthetne, a nagyobb költségvetésű helyeken pedig a gondozatlan ingatlanok felvásárlása.

A szárföldi új utcában egymást érik a szebbnél szebb házak, néhány pedig még készülőben van.

A szárföldi új utcában egymást érik a szebbnél szebb házak, néhány pedig még készülőben van.Mindent megvásárolnak

Jobaházát a stagnálás jellemzi. „Jelenleg is zajlanak építkezések a faluban. Jellemzően helyben maradnak a fiatalok. Az elmúlt jó néhány évben a lakosságszám és az óvodába beíratott gyerekek száma is stagnált" – kezdte Varga Zoltán polgármester, aki hozzátette: évi egy-két ház épül, 400 ezer forint kamatmentes kölcsönt adnak telek- és házvásárlásra, valamint korszerűsítésre. Az eddigiekhez képest most jóval többen folytatnak felsőfokú tanulmányokat, így kérdés, hogy a még iskolapadban ülő generációt merre vezeti majd az útja. A diákokat az önkormányzat Bursa Hungarica-ösztöndíjjal és a Jobaháza Jövőjéért Alapítványon keresztül segíti.


A polgármester kiemelte: nem jellemző az elvándorlás, üres ház nincs a faluban, mindent megvásárolnak. A településvezető bízik abban, hogy a gyorsforgalmi út megépülése is jó hatással lesz a lélekszámra. Közvetlenül a falu határában épült meg a felhajtó, ami a naponta ingázók számára jelentősen megkönnyíti a munkába járást.


Egyetlen feltétel

Veszkényben három ütemben jelöltek ki telkeket (Kisalföld, 2017. november 25.). Az első kettőben kimért 27 parcellán már nagyjából befejeződtek az építkezések, a legutóbb kialakított 19 telken pedig elkészültek a közművesítéssel. Veszkény azon szerencsés községek közé tartozik, ahol van mód fejlesztésre. Az új utcában szinte mindenki negyven év alatti, gyermekes vagy családalapítás előtt álló fiatal.


Egyetlen feltételhez kötik a vásárlást: „Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki telekspekuláció, négyéves beépítési kötelezettséget kérünk. Miután a beépítés megtörtént és a használatbavételi engedély is megvan, százötvenezer forint támogatást is adunk" – nyilatkozta korábban Németh Árpád.


Hamar elkelnek a telkek

Mihályiban is megnőtt az üres telkek iránti érdeklődés, így az önkormányzat jó időben elkezdte intézni a parcellák kialakítását (Kisalföld, 2016. június 27.). Az utca egyik oldala lakott, most a még üres telkeket szeretnék házakkal megtölteni. Az önkormányzat 500 ezer forint letelepedési támogatást ad a fészekrakóknak.


„Szerencsére egyre több az érdeklődő, de még vannak gazdára váró telkek, reméljük, mihamarabb elkelnek" – mondta korábban Csitei Gábor.


Fellendülőben

Szárföldön látványos a fejlődés, a Kapuvár felől érkezők szeme megakadhat az új házsoron. Használt házra 80 ezer forintot, újra 100 ezret ad a szárföldi önkormányzat.


„Helyben maradnak a fiatalok" – kezdte Horváth Ferenc polgármester, aki példaként az óvodát említette, ahová az előző évhez képest 10 százalékkal több gyereket írattak be legutóbb. Egy időben bizonytalan volt az iskola sorsa, ma már szerencsére nincs ilyen probléma.

„Tavaly négy új ház épült és öt-hat ház hevert parlagon, de már azok is elkeltek" – tudtuk meg a falu első emberétől, aki végül elmondta, hogy egyre nagyobb az ingatlanvásárlási és építkezési hajlandóság a faluban, s többségében fiatal párok választják Szárföldet lakhelyül.

 

Cserpes Tibor Ferenc közel nyolc éve építkezett Szárföldön: „Nyugodt, csendes és rendezett a környék" – mondta, s hozzátette, szeret ott élni.

Címkék#Rábaköz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!