Rábaköz PRINT

2018.02.08. 12:07

Rábatamási családnév - A hivatal jogszerűen járt el a bíróság szerint

A Kisalföld többször foglalkozott már a rábatamási Nemes Lovász Szabó család névviselési ügyével.

kisalfold.hu

Röviden: az anyakönyvi hatóság háromtagú családnevükből törölte a Nemes szót, mondván, őseik azt címként és nem névként használták. A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a hivatalnak adott igazat a fellebbezés lehetőségét meghagyva a famíliának.


A csornai jegyző, Szalainé dr. Németh Annamária közleményben foglalta össze álláspontját az eljárásról.

„A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletével elutasította Lovász-Szabó Géza Ferenc és társai keresetét az anyakönyvi bejegyzés kijavítása tárgyában. A bíróság az ítélet indokolásában kimondta, hogy a hatóság a jogszabályoknak megfelelően járt el azzal, hogy a jogsértő, hibás bejegyzést javította. Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010-es első törvény kimondja, hogy a születési családi név egy- vagy kéttagú. A bíróság ítélete leszögezi azt is, hogy a hibás nyilvántartás javítása során nem érvényesül a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok védelme" – fogalmazott a jegyző. „A lefolytatott anyakönyvi eljárás és a bírósági ítélet alapján sem mondható ki az, hogy a hivatal elvette volna a Rábatamásiban élő család nevét" – jelentette ki Szalainé dr. Németh Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!