Rábaköz PRINT

2018.02.08. 08:00

A megújuló energiáé a jövő a csornai távhőszolgáltató társaságnál is

Pályázatból és önerőből is fejlesztett tavaly a Csornahő kft. Szeretnék folytatni a beruházások sorát, s ebben a megújuló energiafelhasználás is helyet kapna.

Cs. Kovács Attila

A megújulóenergia-felhasználásé a jövő, vallják a Csornahő kft. szakemberei is. A  távhőszolgáltatásért felelős, önkormányzati tulajdonú cégnél folyamatosan keresik a lehetőségeket az ehhez kapcsolódó  fejlesztésekhez. A közeljövőben napelemrendszer létrehozását tervezik a vállalkozás telephelyén. Szántó Lajos, a kft. ügyvezető igazgatója a Kisalföldnek beszélt a tavalyi beruházásokról és az idei elképzelésekről.


 – Az elmúlt évben két komoly, a felhasználók szempontjából jelentős fejlesztést valósítottunk meg – vázolta Szántó Lajos. – A volt községházánál lévő hőközpont és az egykori ruhagyár (most üzletház) közti vezetéket cseréltük ki. Ez egy negyven évvel ezelőtt, az akkori technológiával kiépített, hagyományos szigetelésű rendszer volt. Helyette korszerű, előre szigetelt csöveket fektettünk le, így az energiaveszteséget megszüntettük. A másik fejlesztésünk a Soproni úti tömbházaknál történt. Egy hőközpontot alakítottunk ki, mely lehetővé teszi már a fogyasztás mérését is. Azaz a felhasználókkal az ott mért adatok alapján számolunk el. A kivitelezés anyagi fedezetét a korábbi, energiahatékonysági pályázatunkon nyert támogatás, illetve saját forrás biztosította.

Az ügyvezető igazgató a 2018-as tervekről szólva kifejtette: a megújuló energia felé mozdul el a Csornahő kft. Saját területükön szeretnének napelemekkel hőenergiát előállítani. A lehetőségeket folyamatosan keresik, ehhez a beruházáshoz is bíznak a pályázati támogatásban.


– A megújuló energiák felhasználásával az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken. Azaz környezetvédelmi szempontok miatt is nagyon fontos, hogy megtaláljuk a módját a fejlesztésnek. Ez nem csak a kft.-nek és felhasználóinknak, hanem valamennyi csornainak érdeke tehát. Mivel teljesen városi tulajdonban van a kft., a tulajdonos önkormányzat nélkül nem tudtuk volna terveinket megvalósítani. Az elmúlt években a városvezetéssel az együttműködésünk kiváló volt, bízom benne, hogy a következő években is ily módon tudunkközösen dolgozni – jegyezte meg Szántó Lajos. Utolsó mondatával utalt arra is, hogy a márciusban lejáró igazgatói megbízását szeretné meghosszabbítani újabb öt évre és ismét beadja pályázatát.

Kintlévőségek


A Csornahő kft.-nek az elmúlt években a Margit Kórház volt a legnagyobb adósa. Az intézmény 40 millió forintos tartozásából kormányzati konszolidáció keretében tavaly decemberben 34 millió forintot fizettek meg. A napokban újabb 3,3 millió forintot utaltak a társaság számlájára. A kórházon kívül néhány magánszemélynek van még kicsit elmaradása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!